Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Це вже справа особистої гігієни

Сміттєві звалища — звична картина для будь-якого району Києва
18 липня, 2009 - 00:00
ФОТО АВТОРА

Хтось скаже, що проблема чистоти на вулицях — це проблема роботи двірників та ЖЕКів, а хтось посперечається, що це проблема моралі та навіть... особистої гігієни. Бо, якщо деяі люди, не задумуючись, байдуже залишають сміття після себе будь-де, а інші, не гидуючи ним, байдуже сідають поруч, то зовсім не хочеться в цьому звинувачувати двірників чи навіть голову міста Леоніда Черновецького. Це фото, зняте біля метро «Арсенальна», надіслав читач нашої газети, як він сам написав, «не скандальний» — який не міг цього не зробити. «Погодьтеся, що картина — сумна, оскільки цей «пам’ятник» створений руками людини. І ось вже який день, тиждень, місяць на це ніхто не реагує, окрім туристів, які тут гуляють. Як же можна гордитися Україною, її «культурним» центром, якщо серед білого дня, в центрі Києва, можна таке побачити!?» — занепокоєний наш читач. Очевидно, за звичкою він хоче перекласти відповідальність на керівництво міста (хоча частина правди в цьому є): «Куди дивиться наш дорогий мер и голова Печерської адміністрації? За що підвищили комунальні тарифи? Чи не за це? Чи приберуть після підвищення тарифів?»

І хоча інспектори управління контролю за благоустроєм Печерського району столиці, які мають контролювати благоустрій територій, сказали «Дню», що біля метро «Арсенальна» щодня прибирають, — наш читач стверджує, що він не перший день спостерігає це звалище. «Люди-земляки проходять повз, на їхніх обличчях можна побачити секундне невдоволення, але картина залишається такою ж... Прошу вас, допоможіть пробудити свідомість наших чиновників (заклопотаних 10-мільйонними пам’ятками и вирубкою останніх дерев на Печерську) та жителів міста до чистоти. Адже чисто — не там, де прибирають, а там, де не смітять!»

«Пробудити свідомість», як пише читач ,— це чи не найважче, адже якщо людина звикла їздити у брудному ліфті, звикла залишати після себе навіть біля свого будинку пляшки з-під пива, коли за кілька метрів стоїть сміттєвзбірник, то хіба вона задумається цього не робити на якійсь станції метро? Або якщо гості столиці (маю на увазі українців), побачать такі груди сміття, то, подумавши, що так і має бути, ще й додадуть свого... Очевидно, чистота починається з власних будинків, власного парадного, власної сходової клітки, власного ліфта. Надія — на таких небайдужих людей, яких сором за свою столицю змусив сфотографувати це місце й написати листа в газету. Хочеться сподіватися, що вони навчать своїх дітей культури й поваги в першу чергу до самих себе.

КОМЕНТАР

Вадим СУЛТАНОВ, інспектор Управління контролю за благоустроєм Печерського району м. Києва:

— Ми постійно перевіряємо те, як прибирають на вулицях, у скверах і парках. Узагалі біля метро «Арсенальна» — чисто, бо це — центр міста. Тут прибирають двічі на день — зранку й увечері. Ця станція метро є дуже популярною, особливо на вихідні й у святкові дні, коли багато людей приїжджають до Києво-Печерської Лаври, на Співоче поле чи в Музей Великої вітчизняної війни. За день проходять тисячі, і біля кожного стовпа чи лавочки двірника не поставиш. Тому за день назбирається багато сміття. Це трапляється по всьому Києву, тому що наші громадяни не слідкують за собою, в них немає культури й вони скидають сміття куди завгодно. А якщо згадати, що зараз усюди відбувається скорочення — і в службах, які займаються прибиранням території, теж, — то проблема зі сміттям загострюється... До того ж, у Києві завжди не вистачало двірників, а територія ж велика, і кільком працівникам складно впоратися. Тому було б краще, якби люди підвищували свою культуру: не кидали сміття під ноги чи там, де тільки що відпочили, а відносили його в спеціальні контейнери.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: