Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

"Чорна акула" бере курс на Туреччину

17 травня, 2007 - 00:00

Український ВПК підтримує дії "Росвооружения"


Сергій ЗГУРЕЦЬ, "День"

Українська "оборонка" розраховує на те, що саме російська компанія "Росвооружение" стане партнером Туреччини в справі створення консорціуму, який вироблятиме військові гелікоптери нового покоління Ка-50 "Чорна акула" та Ка-52 "Алігатор".

- На гелікоптері Ка-50 стоять наші двигуни і це в наших інтересах, щоб "Росвооружение" стало переможцем в міжнародному тендері, який оголосила Туреччина, - заявив кореспондентові "Дня" заступник генерального директора виробничого об`єднання "Мотор-Січ", що в Запоріжжі, Ярослав Сухий. За його словами, вартість авіадвигуна становить близько 20 відсотків від загальної вартості гелікоптера.

Ярослав Сухий також повідомив, що гелікоптер "Чорна акула", що з успіхом демонструвався на міжнародній виставці авіатехніки МАКС-97 у Москві, оснащений не лише запорізькими авіадвигунами, а й харківською електронікою та дніпропетровською гідравлікою. "Ка-50 - найбільш український гелікоптер з тих, що ми виробляємо в кооперації з Росією",- стверджує Ярослав Сухий.

За планами "Росвооружения", до консорціуму з виробництва всепогодних штурмових гелікоптерів має увійти російська авіакомпанія ім. Камова, турецький авіаконцерн "Тусаш" та ізраїльська державна корпорація "Авіаційна промисловість". Тож не виключено, що "Чорні акули" для Туреччини будуть оснащуватись військовою електронікою виробництва Ізраїлю, а не України.

Бойові машини, у разі укладання контракту, будуть складатися на авіапідприємствах під Анкарою. На першому етапі планується виробити 145 гелікоптерів на суму 3,5 мільярда доларів. Остаточний вибір партнерів Анкара має зробити до кінця року, а до березня оцінити пропозиції європейських і американських фірм, у яких є достатньо можливостей, аби забрати ласий шматок з-під самого носу "Росвооружения".

Туреччина, яка здійснює потужну програму модернізації війська, також обирає собі партнера й в справі виробництва тисячі танків для збройних сил. У цьому танковому тендері Україна бере участь власноруч, без посередництва "Росвооружения".

 

Газета: 
Рубрика: