Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Чорна діра» під Києвом

У Чорнобильській зоні створять сховище радіоактивних відходів зі всієї України
22 лютого, 2012 - 00:00

Нещодавно Верховна Рада підтримала законопроект №8795 «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій», чим схвалила створення в Чорнобильській зоні майданчика для захоронення ядерного палива зі всієї України.

Централізоване сховище відпрацьовано ядерного палива (ЦСВЯП) планується розмістити між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області — в зоні відчуження. Передбачається, що в цьому сховищі ядерне паливо зберігатиметься «тимчасово», правда, в документі не сказано, протягом якого часу і якою буде його дальша доля.

Як зазначають незалежні експерти, будівництво сховища в Чорнобильській зоні є небезпечним для жителів не тільки прилеглих районів, а й Чернігівської, Київської областей, а також Білорусі. Під постійною загрозою забруднення опиниться Дніпро, який є джерелом води для 70% населення України. Як зазначають фахівці, новий ядерний об’єкт стане частиною державного спецпідприємства «ЧАЕС», тобто перейде до сфери відповідальності Міністерства надзвичайних ситуацій.

Артур ДЕНИСЕНКО, координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України:

— Народні депутати пропонують створити новий об’єкт на території Чорнобильської зони, до якого, як мінімум, буде три маршрути від трьох атомних станцій України. Ними перевозитимуть ядерне паливо всією територією держави — з Рівненської, Хмельницької та Південно-Української АЕС. Перевезення є дуже небезпечними для довкілля та людей: так, у Німеччині вже був випадок, коли машини, які транспортували радіоактивні відходи, потрапили в аварію. Маємо гарний приклад експлуатації використаного палива на Запорізькій АЕС: 2000 року там ухвалили не вивозити паливо в Росію (як це роблять нині), а зробити майданчик для переробки використаного палива на території станції. Відпрацьоване паливо в нас витримували кілька років у басейнах охолодження й вивозили в Росію. Там його переробляли, а нам віддавали радіоактивні відходи. Мотив у депутатів — навіщо нам за це ще й платити росіянам; ми, мовляв, самі впораємося. Це рішення економічно обѓрунтоване, але абсолютно невмотивоване зі стратегічного погляду. За новий об’єкт відповідатиме МНС, яке не має ні досвіду, ні фахівців для такої роботи. Якби було рішення, щоби паливо зберігалося на території наявних станцій, то воно було би під пильним наглядом спеціалістів «Енергоатому» — структури, яка знає, як із тим паливом працювати.

Головне — жителі України мають бачити, що з цим паливом робиться... Якщо запрацює сховище на території зони відчуження, куди нікого не пускають, то громадськість не зможе контролювати того, що відбувається з відпрацьованим ядерним паливом.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: