Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціна «недобудови»

На нас чекає будівельний бум чи сплеск... корупції?
11 серпня, 2009 - 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Минулої неділі, в День будівельників, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко ще раз повідомила країні про свій намір реанімувати будівельну галузь. До кінця року уряд, за її словами, збирається надати фінансову підтримку для добудування й введення в експлуатацію десяти тисяч квартир (за рахунок ресурсів Державної іпотечної установи в сумі два мільярди гривень). Прем’єр нагадала, що уряд ухвалив «нову антикризову програму для будівництва, що дасть можливість будівельним компаніям добудувати житлові об’єкти, а людям, які десятиліттями чекають власних квартир у чергах, отримати довгоочікуване житло».

Новий урядовий почин за масштабами й впливом на електорат можна порівняти хіба що зі знаменитою «Юліною тисячею». Випадково чи ні, але тисяча знову фігурує. За словами Тимошенко, загалом у країні нараховується понад тисячу будинків, які не можуть бути добудовані у зв’язку з економічною кризою.

Простий розрахунок: за даними Нацбанку, в чергах на отримання квартир стоять 1,25 мільйона сімей. Отже, ця програма, незалежно від того, буде вона здійснена чи, як і «тисяча» для обдурених вкладників Ощадбанку СССР, законсервована до найкращих часів, може забезпечити приблизно п’ять мільйонів голосів. Звісно, на нинішньому етапі всі в ейфорії. Одразу після старту «Юліна квартира» почала стрімко набирати обертів. Тиждень тому на засіданні уряду був затверджений список із 17 об’єктів у десяти регіонах (Запорізькій, Чернігівській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській та Харківській областях). Діапазон цін (купівлі у забудовників) залежно від регіону становить від 2,5 до 4,2 тисячі гривень за квадратний метр. Серед «піонерів» — «недобудови» в Запоріжжі, Дніпропетровську, Чернігові й Бобровиці (Чернігівська обл.). Прем’єр підкреслила, що уряд прийматиме подібне рішення на кожному засіданні, й ціна викупу не перевищуватиме 500 дол. за квадратний метр.

Завтра Міністерство регіонального розвитку й будівництва планує винести на розгляд Кабміну ще один перелік недобудованих житлових об’єктів у регіонах України, які передбачається викупити, добудувати й потім передати пільговикам, що стоять у черзі на житло. Як повідомив заступник міністра Дмитро Ісаєнко, вартість квартир, що планується викупити, — 400 мільйонів гривень.

Усе це поки слова. Але є вже й реальна пробна куля. Вона дісталася ТОВ «Будівельна компанія «Міськбудінвест» (Київ), у якої Державна іпотечна установа (ДІУ) викупила 75 квартир у житловому будинку в Боярці (Київська обл.). Більше того, минулої п’ятниці прем’єр-міністр встигла передати 50 ордерів (на недобудовані квартири?) працівникам МВС... «Завдяки грошам ДІУ, які ми отримали за продаж 75 квартир у цьому будинку, найближчим часом планується розконсервувати й добудувати ще чотири будинки в Києві», — зазначив глава будкомпанії Павло Генов.

Президент АТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» (Київ) Петро Шилюк вважає, що «державна підтримка, яка буде надана забудовникам для закінчення будівництва незавершених об’єктів, сприятиме подоланню наслідків фінансово-економічної кризи в будівництві». Щоправда, його компанія, схоже, скористатися нею не збирається, оскільки вважає неприйнятною для себе ціну, запропоновану урядом для викупу недобудов. У неї свій план виходу з кризи.

Критично налаштований щодо почину уряду й один з потенційних кандидатів у президенти Сергій Тігіпко. Він побоюється, що якщо держава займеться питанням будівництва житла самостійно, то люди даватимуть хабарі чиновникам, аби потрапити до програми забезпечення державним житлом, і в країні ще більше підвищиться рівень корупції.

Не покладає особливих надій на ці почини уряду й експерт «Дня», генеральний директор аналітичного центру «Бюро економічних і соціальних технологій» Валерій Гладкий. У розмові з «Днем» він сказав, що участь держави в будівництві створює підгрунтя для корупції й, посилаючись на матеріали ЗМІ, назвав прізвище народного депутата від БЮТ, чиї бізнес-структури є найбільш імовірними претендентами на викуп у них недобудованого житла. «Про яку прозорість може йти мова, якщо незрозуміло, за якими критеріями, крім вартості квадратного метра, здійснюється викуп квартир? — питає Гладкий і додає: — А хто отримуватиме квартири від держави? — Незаможні? Не схоже. А якщо пільговики, то під цю категорію можна підвести половину населення країни. Який тоді сенс купувати ці недобудови? Лише піар, та й він не створить Тимошенко позитиву, оскільки на виході нічого не буде».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: