Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Де знайти мільйон?

Львівський «Золотий лев» під загрозою зриву
30 серпня, 2012 - 00:00
СЦЕНА З ДРАМИ «САРАНА» ЗА П’ЄСОЮ БІЛЯНИ СРБЛЯНОВІЧ У ПОСТАНОВЦІ ЛЬВІВСЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО ДУХОВНОГО ТЕАТРУ «ВОСКРЕСІННЯ» / ФОТО З АРХІВУ ТЕАТРУ «ВОСКРЕСІННЯ»

Причина банальна — відсутність коштів. Про це «Дню» розповів засновник і незмінний директор міжнародного театрального фестивалю, художній керівник Львівського академічного духовного театру «Воскресіння» Ярослав ФЕДОРИШИН: «Нікому «Золотий лев» не потрібен. Ми зверталися і до міської, і до обласної влади, Міністерства культури... Нам обіцяють смішні кошти — 20, 30, 80 тисяч, а щоб провести форум, потрібно 1 600 000! Я зараз постійно на зустрічах у пошуку грошей і спонсорів, та поки що нічого не виходить... Прикро, що я 23 роки прожив із «Золотим левом», а зараз виявляється, що це нікому не потрібно!»

Хоча на папері у Ярослава Васильовича давно все готово. І цього року він, провівши титанічну організаційну роботу, спланував зібрати під своїм фестивальним дахом чимало цікавих проектів і самобутніх митців. «Золотий лев-2012» присвячений 125-річчю від дня народження легендарного режисера Леся Курбаса. Нагадаємо, форум мав розпочатися 27 вересня і тривати 10 днів за участю театрів із Австрії, Білорусі, Грузії, Литви, Польщі, Росії, Таджикистану та України (Київ, Львів, Луганськ, Харків). Уже розписано сценічні майданчики — Театр ім. М. Заньковецької, Театр Леся Курбаса, Перший український театр для дітей та юнацтва і театр «Воскресіння». У програму закладено й кілька вуличних вистав, а також вогняна інсталяція та театралізований перформанс пам’яті Леся Курбаса. Та чи побачить все це глядач?..

Тим часом театр «Воскресіння» брав участь у фестивалях у Бельгії, Німеччині і Польщі з виставами «Вишневий сад» і «Зустріти Просперо». І всюди львів’ян дуже добре приймали. У найближчих планах театру подорож на престижні міжнародні фестивалі у Копенгагені й Празі, а також виступи на Батьківщині (у Житомирі, Донецьку і Маріуполі з виставами «Глорія» і «Сон принцеси»). Готується «Воскресіння» й до нового театрального сезону, який розпочнеться 21 вересня і в якому глядачеві представлять прем’єру — виставу «Сарана» за п’єсою сучасного сербського драматурга Біляни Србляновіч, де, за словами Я. Федоришина, «авторка піднімає надзвичайно прості і в той же час вічні теми: батьків, дітей, Бога, землі, ненависті й кохання».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: