Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дельтаплани проти сміттєзбиральних машин

12 квітня, 2001 - 00:00

Сьогодні сесія Канівської міської ради затвердила новообраного мера Василя Коломійця на посаді.

...Три тижні перед Благовіщенням жителі Канева прямо таки купалися в розвагах. То подружжя Білоножків улаштує благодійний концерт, то Павло Зібров нагряне, то Анатолій Паламаренко вийде на провінційну сцену… Увесь цей концертно-розважальний марафон відбувався неспроста — в культурному ощасливлюванні канівців один поперед одного змагалися кандидати на посаду міського голови (попередній нещодавно раптово помер).

Насамкінець, за день до виборів, 7 квітня, у небо над містом був запущений дельтаплан, який рясно посипав канівців листівками на підтримку одного з кандидатів.

Не обійшлося і без «чорного піару»: двоє з претендентів на мерське крісло були звинувачені в інтимних стосунках, ще одного кандидата запідозрили в любові до молоденьких дівчат…

Тимчасом один із найбільш реальних кандидатів на посаду мера Канева — тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Василь Коломієць робив свою справу: вивозив із міста сміття, зрізав старі дерева, насаджував нові. Втім, спостерігачі вважають, що превалюючим аргументом для виборців стало все ж підписання за тиждень до виборів Меморандуму про співпрацю між Каневом та Києвом. Поруч із підписом Київського мера Олександра Омельченка поставив свій підпис саме Василь Коломієць. На тлі багаторічних і безрезультатних спроб надати Каневу особливий статус (як місту, де захоронено прах Тараса Шевченка, зрештою, як центру світового українства) — цей цілком реальний крок у просуванні провінційного містечка до омріяної мети розцінюється аналітиками як найбільш вагома подія останнього десятиліття на канівських теренах. Договір із Києвом дозволить Каневу зробити ривок насамперед в економіці, запустити два-три «заморожені» підприємства, надати динаміки туристичному бізнесу тощо. «Я — реаліст, — сказав у інтерв’ю «Дневі» Василь Коломієць, — я не займався обіцянками, агітацією, за моїми плечима не стояли команди іміджмейкерів iз Києва, у мене не було дельтапланів. Я просто прибирав місто, ремонтував ліфти, допомагав людям у їхніх бідах».

Вочевидь, саме такий стиль зіграв не останню роль при виборі канівців 8 квітня. Їхні голоси розділилися таким чином: за Василя Коломійця проголосувало більше 5300 осіб, за лікаря, жителя міста Києва Віктора Бованенка — близько 3570 осіб, за заступника канівського міського голови Тамару Стрипко — близько 1470 осіб, інші кандидати отримали менше тисячi голосів підтримки.

Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: