Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Діди на параді відзначилися у Києві та Хмельницькому

24 грудня, 2008 - 00:00

Для багатьох міст уже стало традицією проводити святкові дійства напередодні Нового року. Так, на минулих вихідних в Україні відбулося два паради Дідів Морозів — у Києві та Хмельницькому. А завершилися святкування запаленням новорічної ялинки.

Свята у регіонах проходять так само весело, як і в Києві. Столиця випереджає їх тільки тим, що головну ялинку країни засвітив Санта-Клаус із Лапландії. Щоб подивитися на гостя, кияни почали збиратися на Майдані Незалежності задовго до приїзду Санти. І недаремно — адже опівдні тут розпочався парад Дідів Морозів, організований Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У ролі добрих дідусів цього року виступили 250 волонтерів. Вони пройшли від бульвару Тараса Шевченка до головної ялинки міста на Хрещатику, а тоді попрямували до Київської міської державної адміністрації (КМДА). Цей парад розпочав новорічну акцію «Не забудь привітати», яка триватиме до кінця січня 2009 року (так само, як і парад, у Києві її проводять уже кілька років поспіль). У ході акції волонтери — добровільні помічники Діда Мороза — будуть роздавати подарунки дітям-сиротам та позбавленим батьківської опіки, які живуть у столичних сиротинцях.

Підхопивши столичну традицію, Хмельницький теж організував власний парад: цього року Діди Морози крокували містом уже вдруге. Та якщо минулоріч у ньому була задіяна тільки сотня Дідів Морозів, то цього разу їх було вдвічі більше. За даними прес-служби Хмельницької міської ради, окрім дорослих, на параді були й маленькі Діди Морози (понад 70 дітей). До святкової ходи долучилися й персонажі улюблених дитячих казок: Сніжинки, Гноми, Снігова Королева, учасники різдвяних вертепів. Брали на роль Дідів Морозів у Хмельницькому не всіх — тільки тих, які успішно пройшли спеціальний розважальний конкурс. Як розповіли у прес-службі Хмельницької міськради, у відбірковому турі взяло участь понад 200 пар (Діди Морози разом зі Снігурками). Вони показували журі, як уміють веселити оточуючих, танцювати, вітати зі святами і — головне — виконувати бажання дітлахів. Усім Дідам Морозам та Снігуркам, які пройшли відбір, вручили ще й особливі сертифікати, які дають дозвіл на проведення новорічних конкурсів, карнавалів, вечірок, свят тощо. Саме «дипломовані» Діди Морози зі Снігурками очолили костюмований марш-парад, що пройшов у Хмельницькому. Зустрічі Нового року тільки починаються.Наприклад, у Києві у кожному навчальному закладі запланували провести ігрові програми, літературно-музичні свята, дитячі ранки та мистецькі вечори.

Інна ФІЛІПЕНКО, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: