Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дивимося американське

11 січня, 2003 - 00:00

Українські кінопрокатники підвели підсумки 2002 року і назвали найпопулярніші фільми. У рейтингу, проведеному мережею «Кінопалацу», що об’єднує кінотеатри Києва, Харкова, Донецька, Львова, Черкас, Іллічевська і Кременчуга, з великим відривом переміг перший фільм трилогії про хоббітів, знятий режисером Пітером Джексоном — «Володар кілець: братство кільця», повідомляє Інтерфакс-Україна. Друге місце посіли «Зоряні війни: атака клонів», а на третій позиції «Люди в чорному-2».

Французька картина «Астерікс і Обелікс: місія «Клеопатра» несподівано стала четвертою в списку. А сенсація минулого сезону — «Гаррі Поттер і філософський камінь» — посіла лише п’яте місце. Серед номінантів: мелодрама «Ванільне небо»; бойовик «Одинадцять друзів Оушена»; трилер «Людина-павук»; фантастичний фільм «Знаки»; фільм жахів «Цар скорпіонів».

Навіть заглянувши в довгий список другого десятка стрічок, відзначених прокатниками, ми не знайдемо жодної української картини! Дійсно, їх не так багато виходило на екрани, але ж дещо все-таки створювали наші майстри. Але їхні роботи місцевими прокатниками залишилися непоміченими. Немає в рейтингу ні естетського «Шуму вітру» Сергія Маслобойщикова, ні мізантропії «Чеховських мотивів» Кіри Муратової, ні героїчного «Богдана Хмельницького» Миколи Мащенка, ні широко розрекламованої продюсерами режисерської фантазії Юрія Ільєнка на історичний сюжет — «Молитва за Мазепу». На жаль, глядачі та прокатники мимоволі вибрали не вітчизняний продукт, а зарубіжний. У цьому і провина, і біда українського кінематографа. Втрачаємо свою потенційну публіку, що зростає і виховується на іноземних зразках. А про українське кіно, його найкращі картини, знаменитих режисерів і акторів молодь знає тільки в минулому часі — ось такі сьогодні реалії.

Інф. «Дня»
Газета: 
Рубрика: