Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дивна напруга

У Донбасі створюється альтернативний енергетичний комплекс?
12 вересня, 2001 - 00:00

Особливої пікантності словам губернатора додає той факт, що на сьогодні ще не закінчене слідство Генеральної прокуратури, яка намагається з’ясувати авторів тіньової схеми. До закінчення слідства передача майна у власність «Техремпоставки» прокуратурою припинена. При цьому Янукович вже встиг заявити: «Генеральна прокуратура поки не знайшла грубих порушень при продажу майна «Донбасенерго». Дивно, що такі порушення вже знайшла Національна комісія з регулювання електроенергетики. Справа у тому, що, згідно із законодавством, для відчуження майна державних енергокомпаній необхідна згода цієї комісії. Її ніхто не давав. Проте, це не перешкодило 23 червня Донецькому арбітражному суду визначити, що при продажу майна «Донбасенерго» з погляду закону все було «чисто». Через чотири дні з цього ж приводу засідав Вищий арбітражний суд, розглядаючи позов Мінпаливенерго України, але від прийняття остаточного рішення чомусь відхилився, пославшись на рішення суду Донецька та порекомендувавши розглянути справу в суді загальної юрисдикції. «Будемо подавати в суд не на виконавчу службу, а на судового виконавця», — заявив тоді виконавчий директор «Донбасенерго» Віктор Ларіонов, зазначивши, що крапку в цій історії ще не поставлено.

Тим часом акції «Донбасенерго» на фондовому ринку остаточно впали у ціні. Фондова система ПФТС ухвалила рішення виключити цього емітента з свого лістінга через відсутність інформації про власність «Донбасенерго». Нічого дивного у цьому не було, оскільки усього в складі «Донбасенерго» 5 теплових станцій, і втративши три кращих з них, вартість акцій компанії об’єктивно визначити було неможливо.

Намагаючись зберегти власність «Донбасенерго» під державним контролем, Фонд держмайна оголосив про проведення оцінки майна компанії. Конкурс серед оцінювачів виграла держкомпанія «Національна мережа аукціонних центрів». На сьогоднішній день оцінювання ще не здійснено. Але згідно з офіційною заявою Національної комісії з регулювання енергетики, переданої у Генпрокуратуру, реальна вартість проданих за борги трьох ТЕС у декілька разів вище, ніж 208 мільйонів гривень. Якщо цей факт буде доведено у суді, операція може бути визнана недійсною.

Виходячи з цього, заяви, що прозвучали з вуст донецького губернатора, виглядають, принаймні, неоднозначно. Дивує, що головний представник держави в області дозволяє собі говорити про створення паливно-енергетичного комплексу в рамках одного регіону, по суті, погоджуючись з виведенням стратегічних енергооб’єктів з держвласності. Раніше подібним чином за борги було продано частину електромереж ВАТ «Донецькобленерго» і, майже повністю, електромережу та іншу інфраструктуру ВАТ «Луганськобленерго». Чи не стали і вони частиною альтернативного паливно-енергетичного комплексу?

Варто також нагадати, що на сьогодні діє тимчасова заборона Президента Леоніда Кучми на приватизацію в енергетиці. Відповідний указ він підписав після серії скандалів у сфері приватизації. Тоді Президент заявив про необхідність вивчити наслідки і вирішив, що поспішати з нею поки не варто. Тим часом тіньову приватизацію в галузі так і не зупинено. Навпаки, схоже, сили, зацікавлені у встановленні контролю над енергетикою в обхід офіційної процедури купівлі об’єктів у ФДМ, вже не приховують своїх намірів. Якщо керівництво країни негайно не відреагує хоч би на публічні дії представників цих сил, то цим тільки дасть привід для сумнівів у щирості намірів держави розпоряджатися своєю власністю на основі закону та суспільної вигоди.

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: 
Рубрика: