Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До експертизи «таращанського тіла» та касет Мельниченка приєднається ФБP

17 березня, 2001 - 00:00

За повідомленням Інтерфакс- Україна, в четвер тимчасова парламентська слідча комісія з розслідування обставин зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ухвалила рішення звернутися до ФБР США сприяти в проведенні експертизи аудіозаписів, зроблених майором Миколою Мельниченком, і комплексної експертизи «таращанського тіла».

Депутати також збираються звернутися до Генеральної прокуратури України з тим, щоб була складена «відповідна угода щодо залучення фахівців ФБР до проведення таких експертиз». Як пояснив «Дню» голова слідчої комісії ВР Олександр ЛАВРІНОВИЧ, звернення саме до ФБР в цьому випадку пов’язане з тим, що у Генпрокуратури вже є позитивний досвід роботи з цією структурою. «Наше звернення до ФБР і до Генпрокуратури свідчить, що парламент зацікавлений в залученні висококласних фахівців і технологій для отримання результатів в справі Гонгадзе», — зазначив він.

Депутати також вирішили передати два компакт-диски, які знаходяться в розпорядженні тимчасової слідчої комісії, в Генпрокуратуру України лише після того, як буде завершена їх розшифровка. Нагадаємо, що за дорученням комісії процедуру розшифровки проводить член комісії С.Головатий, причому, як підкреслив О.Лаврінович, не за записами, які зберігаються в комісії, а за записами з власної фонотеки, які були ним отримані зi своїх джерел.

У свою чергу Сергій Головатий, відповідаючи на запитання членів комісії, повідомив, що результати експертизи «таращанського тіла», яка проводиться в Німеччині, будуть отримані найближчим часом. Він також висловив припущення, що «забере результати до наступного четверга».

Тим часом мати загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе готова надати зразки своєї крові для проведення повторної генотипоскопічної експертизи, якщо буде проведена комплексна експертиза «таращанського тіла». Відповідну заяву Л.Гонгадзе зробила в четвер у Генеральній прокуратурі, повідомив в інтерв’ю агентству Інтерфакс- Україна адвокат Л.Гонгадзе Андрій Федур. «Ми підтверджуємо вимоги Лесі Гонгадзе про проведення комплексної експертизи, що встановить причину смерті людини, чий труп був виявлений в Таращанському районі, її час та експертизу ДНК», сказав він. А.Федур підтвердив той факт, що раніше 7 березня Л.Гонгадзе відмовилася надати свою кров експертам ФБР, які прибули до неї з цією метою у Львів.

Олександра ЛАВРІНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: