Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До ювілею Дніпрогес «омолодили»

5 жовтня, 2002 - 00:00

Як відомо, 6 жовтня в Запоріжжі за участю президентів України і Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна відзначатиметься 70-річчя з дня пуску в експлуатацію Дніпровської ГЕС. Підготовка до цієї події розпочалася ще у квітні, коли Президент України, підтримавши ініціативу Запорізької облдержадміністрації, підписав Указ, яким Кабінету Міністрів доручалося утворити Оргкомітет з підготовки та відзначення ювілею Дніпрогесу. Головою оргкомітету був призначений перший віце-прем’єр-міністр України Олег Дубина, його заступником — міністр палива та енергетики Віталій Гайдук.

За словами члена Оргкомітету, голови Запорізької держадміністрації Євгена Карташова, у результаті реконструкції Дніпровської ГЕС за допомогою НВО «Турбоатом» і НВО об’єднання «Електроважмаш» (м. Харків) введені в дію 6 нових турбін. На 9 гідроагрегатах встановлені нові імпортні системи збудження, регулювання агрегатного і станційного рівня. Шість гідроагрегатів реконструйовано. На 6 збільшена потужність. На двох підстанціях замінено усе застаріле обладнання. Термін експлуатації основного обладнання продовжений на 40 років.

Підготовка до відзначення знаменної дати збіглася з проведенням на Дніпровській ГЕС реконструкції-реабілітації, перший етап якої був завершений 1 липня 2002 року. Були успішно виконані завдання уряду і зобов’язання перед Світовим Банком. Вартість робіт, які були виконані на станції, становила 31,1 млн. грн., у тому числі за швейцарським грантом — 5,5 млн. грн. Виконання програми першого етапу реконструкції забезпечило реальні умови кредитування Світовим банком другої черги реконструкції станцій Дніпровського каскаду.

У розмові з журналістами Євген Карташов також зазначив, що підготовка об’єктів Дніпровського гідровузла та міста Запоріжжя до відзначення ювілею була ускладнена недостатнім фінансуванням. Після численних переговорів з урядовцями область отримала з держбюджету України кошти у сумі 1 млн. грн. на реконструкцію автодорожнього переїзду греблі Дніпрогесу.

«Як у період будівництва легендарного Дніпрогесу, його відбудови після війни, так і зараз, у підготовці до відзначення ювілею первістка енергетики Дніпрогеса беруть участь численні організації, підприємства, працівники, — зазначає Є.Карташов. — У благоустрою територій, які разом із спорудженням Дніпровської ГЕС складають єдиний архітектурний комплекс історичного та культурного значення, беруть участь ВАТ «Запоріжжяобленерго», Дніпровська електроенергетична система, Запорізький район гідроспоруд, Запорізький річковий порт. А нічне освітлення Дніпрогесу? Хто ще його не бачив — буде просто вражений!.. Підготовку до цієї події висвітлюють усі запорізькі засоби масової інформації. Дніпрогес — це наша історія і наша гордість. Ми готуємося зустрічати президентів України і Росії , і це для нас велика честь, і велика відповідальність. На адресу обласної держадміністрації надходять вітальні листівки від жителів області з добрими побажаннями президентам».

Президенти двох держав оглянуть пульт керування Дніпрогесу, відвідають машинний зал гідроелектростанції. Передбачається, що Леонід Кучма та Володимир Путін поспілкуються з ветеранами Дніпрогесу, здійснять запуск гідроагрегата Г-4, що пройшов реконструкцію. Також керівники держав відкриють меморіальну Дошку Дніпровської ГЕС на відзнаку 70-річчя з дня пуску Дніпровської ГЕС та перебування президентів на урочистостях.

У програмі урочистостей — Міжнародна науково-практична конференція гідроенергетиків за участю делегатів країн СНД, іноземних держав, електроенергетичних підприємств України та підприємств-партнерів Дніпрогесу, концерти, народні гуляння, виставка робіт запорізьких художників.

Інф. «Дня»
Газета: 
Рубрика: