Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Домашнiм господарствам нема за що купити ліки

24 квітня, 2001 - 00:00

«92% опитаних домогосподарств області не можуть собі дозволити стаціонарне лікування», — заявила «Дню» начальник відділу обстеження умов життя Хмельницького облуправління статистики Тамара ЧИЖ .

І це за тієї прикрої обставини, що «хворіли протягом останніх 12 місяців 48% мешканців в області, з них 44% мали довгострокові наслідки захворювання, що негативно позначилися на здатності бідолашних щоденно працювати». А з тих, які дозволили собі стаціонарне лікування, «99% брали із собою медикаменти, 68% — постільну білизну, 89% — їжу».

Статистичні дані руйнують міфи про плоди урядових «реформ заради добробуту». Сповіщають : «96 відсотків з тих, які потребували ліків, не купили нічого — ціна висока... З цієї ж причини 65% нещасних не звернулися до лікаря, 91% — не змогли обстежитися у медзакладі, 78% зробити візит до стоматолога».

Неупереджена статистика дає відповідь і на запитання про хвороби, що доймають громадян: «Органів дихання — 33%, травми та отруєння — 23%, органів травлення — 15%, нервової системи — 10%...» Отож, в обстежених домогосподарствах або сидять на голодній дієті, або харчуються хтозна-чим та як.

Можливо, дехто, аби заробити трохи на ліки, йшов на мітинг «за Ющенка, за добробут». За підрахунками стражів порядку, в цій акції у Хмельницькому взяло участь до 200 громадян. Разом із доставленими з районів області. Та у прес-випуску статуправління «Як ми оцінюємо своє здоров’я та чи доступні нам медичні послуги?» йдеться про інше: «Дані вибіркового опитування методом статистичного зважування було поширено на всю генеральну сукупність (всі домогосподарства України)». Мовляв, як у нас, так і скрізь...

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».
Газета: 
Рубрика: