Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Допомога з... тентів

На Закарпатті волонтери шиють компактні тактичні ноші для військових
12 вересня, 2014 - 14:43

Ідея створити компактні ноші зародилася у мукачівських волонтерів. Фактично це звичайні ноші, завдяки яким можна швидко виносити поранених із поля бою. Від класичного варіанту їх відмінність полягає у незвичній компактності. Ноші не містять у своїй конструкції металу чи дерева, вони швидко скручуються у невеличкий рулон, а вага їхня — близько 2 кг. Таким чином транспортувати і зберігати їх дуже просто.

Ідею з ношами реалізували менш ніж за тиждень. Волонтер Наталія Зотова розповідає, що схему для пошиття знайшли в Інтернеті, а як матеріал вирішили використати тент із вантажівок. На відміну від цупких тканин, він не намокає, чистити його легко, витримує велику вагу і має компактні розміри.

«Матеріалом стали тенти від великогабаритних вантажівок. Ми щиро дякуємо нашим перевізникам і водіям-далекобійникам, які відгукнулися на наше прохання і безкоштовно віддали тенти. А ще Мукачівському прикордонному загону і нашій 128-й бригаді за те, що допомогли помити та розрізати ці тенти, і усім, хто долучився до цієї справи. Окремо хочу відзначити групу кравчинь, які до справи підійшли з великим ентузіазмом», — розповіла пані Зотова.

За невеликий проміжок часу вдалося виготовити і випробувати вже п’ять одиниць медичного виробу. Наразі пошиття медичного інвентарю триває, ноші вдало випробували, вони вільно витримують вагу близько 100 кг. Найближчим часом волонтери планують пошити і передати у зону АТО близько трьох десятків одиниць.

Вікторія ЖУЙКО, Ужгород
Газета: 
Рубрика: