Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Два мільярди тонн промислових відходів лежать в Україні просто неба

13 червня, 1997 - 00:00

Учора комісія Генеральної прокуратури обговорила проблеми захоронення промислових відходів. Вони можуть стати джерелом небезпечних хвороб й отруєнь, коли, розмиті дощем, потраплять до водопостачальної мережі. А їх нині в Україні накопичилося 2 млрд. тонн, 13 млн. тонн з яких - особливо токсичні.

Про ці та інші загрозливі факти розповіла днями на прес-конференції, присвяченій санітарно-епідеміологічному стану в Україні, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Любов Некрасова.

Нині в Україні страждають від різних інфекційних хвороб 277 осіб, із них - 48 дітей. Більшість шлунково-кишкових захворювань, як уважають епідеміологи, в основному спричинені продуктами, придбаними на стихійних ринках, що стали звичним явищем наших міст, де продають що завгодно - від сирого м'яса до виготовлених удома ковбас. І хоча продаж молока, а також пива, квасу на розлив законом заборонений, хіба можна відмовити зубожілих громадян від купівлі дешевих продуктів?

Місто Севастополь, Крим, Одеська, Запорізька, Миколаївська області традиційно небезпечні в літній період. Уже нині вірусним гепатитом А там заражено 5 тис. осіб. Та хоча уряд уже прийняв рішення щодо реконструкції, зокрема в місті Миколаєві, водопровідних мереж - гроші на це досі не виділені.

- Хоча нині всі ймовірні осередки інфекційних хвороб у нас під контролем, - повідомила Любов Некрасова, - санітарні служби перевіряють, чи немає в морі, річках, водоймах збудника холери - нам його легко можуть завезти літаком чи залізницею. Адже Україна - держава відкрита. А на всі протиепідемічні заходи в разі виникнення небезпечної хвороби, держава витрачає, у ліпшому разі, 1 млн. грн.

Тетяна САТАЄВА, "День"
Газета: 
Рубрика: