Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Два запитання до вождів «Батьківщини»

«Турчинов зараз хоче монополізувати всі важелі»
8 грудня, 2011 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У навколополітичній тусовці дедалі частіше можна почути думку, що соратники Тимошенко «здали» свого лідера. Мовляв, їм вигідніше йти на вибори з гаслом «Юлі — волю!», ніж реально визволяти її з в’язниці. І дійсно, поки хронологія подій, що відбуваються у фракції, свідчить, що цього варіанта виключати не можна.

Учора у фракції «БЮТ-Батьківщина» відбулося переобрання голови — Іван Кириленко добровільно подав у відставку. Новий голова фракції тепер генерал Андрій Кожем’якін.

З чим пов’язана така рокіровка? Нібито Іван Григорович втратив голову від власного красномовства. Наговорив у вівторок журналістам несусвітних дурощів і за це поплатився. Нагадаємо, що в обмін на декриміналізацію «статті Тимошенко» він обіцяв Партії регіонів підтримку опозиції. Мовляв, фракція готова йти на жертви, щоб визволити Юлю. Виявилося, що не готова...

«Роботу над помилками» прес-служба «Батьківщини» провела блискавично — випустила прес-реліз, що це, мовляв, особиста думка Кириленка. Через кілька годин вивели на каяття самого Івана Григоровича. І вже наступного ранку сталася стрімка рокіровка.

І тут виникає кілька запитань. Перше: що зміниться у фракції від такої перестановки? Депутат Спиридон Кілінкаров вважає, що колеги з «Батьківщини» зробили не дуже вдалий вибір.

— Я з Іваном Григоровичем працював в одному комітеті європейської інтеграції. Я знаю, що це людина досить підготовлена. Дуже прагматична, вміє виступити, себе подати. І люди його нормально сприймають. Що стосується Кожем’якіна, то я не вважаю його людиною достатньо публічною. Я не думаю, що це рішення якимсь чином поліпшить становище цієї політичної сили.

А в тому, що сказав Кириленко, я нічого страшного не бачу. Це абсолютно нормальна реакція. Інколи для того, щоб зробити десять кроків уперед, слід зробити один крок назад, — резюмував депутат.

Друге запитання: чи схвалила Юлія Володимирівна ці кадрові зміни й чи знала вона про них узагалі? Учора на прес-пойнті Іван Кириленко сказав, що Юлія Володимирівна в курсі. А зміни в керівництві фракції готувалися давно — ще рік тому.

І дійсно, за інформацією «Дня», рік тому, щоб зробити позицію фракції жорсткішою, заступником голови фракції хотіли зробити Олега Ляшка. І одразу за дивним збігом обставин в Інтернеті з’явилося скандальне відео з його участю.

— На засіданні фракції запитували, який стосунок до цього рішення має Юля, — сказав у розмові з «Днем» один з бютівців у режимі play off, — Іван Григорович з півоберта говорить: з нею погоджено. І одразу Власенко підхоплюється: «З ким погоджено? Нічого не погоджено! Що ви мені тут розповідаєте!» Думаю, насправді Турчинов сумнівався в надійності Кириленка. Він зараз хоче монополізувати всі важелі»

Сам Турчинов учора заявив, що жодних торгів або голосувань за антисоціальні закони з тими, хто тримає Юлію Тимошенко в заручниках, не буде.

І тут Олександра Валентиновича хочеться запитати. Чи означає, це, що фракції байдужа доля Тимошенко? Чи означає це, що їм байдуже, чи відправлять їхнього лідера етапом на зону?

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: