Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дзвінок у майбутнє

Вчора випускники прощалися зі школою, залишилися останні тести і — доросле життя. Успіхів!
31 травня, 2008 - 00:00
ФОТО АРТЕМА ГРИНЧЕНКО

Учора в усіх школах України пройшло свято останнього дзвоника. Для учнів менших класів це означає, що нарешті настали канікули, а для одинадцятикласників — що починається найвідповідальніша пора: пора останніх тестів та державні іспити (їх складатимуть усі випускники, хоча їхні результати не впливатимуть на оцінки в атестаті). Також учора випускники отримали перші сертифікати з результатами незалежного оцінювання з української мови та літератури і математики.

Як розповіли вчителі спеціалізованої школи №130 м. Києва, на перший тест випускники прийшли з тривогою та страхом в очах: для них він став справжнім випробуванням.

— У порівнянні з минулим роком, нинішній навчальний рік виявився досить складним, оскільки незалежне оцінювання проводилося уже не як експеримент, а як загальнообов’язкові іспити, — розповіла директор спеціалізованої школи №130 Марина Піщалковська. — Цього року було значно більше організаційних проблем. Якщо раніше навчання закінчувалося у травні, після чого діти готувалися до державної підсумкової атестації, то нині тести почалися у середині квітня, коли навчання ще триває. Звісно, це додаткове перевантаження і дітям, і вчителям. Але з іншого боку, тестування — це справа хороша, адже за його результатами випускників будуть зараховувати до вищих навчальних закладів. Проте, як показує світова практика, всі тестування проводяться починаючи з травня, тобто наприкінці навчального року. Виходить, нелогічно писати тести, наприклад, з української мови, 22 квітня, коли до кінця навчання залишається понад місяць. Можливо, за ці три—чотири тижні учні краще підготувалися б. Думаю, що наступного року варто було б починати тести з 10— 15 травня, в організаційному плані виконати навчальну програму до цього часу реально. Важливо, щоб наші зауваження почули організатори незалежного оцінювання.

Незважаючи на складнощі незалежного оцінювання, його результатами задоволені більшість учнів та вчителів. Як розповіла «Дню» завуч школи №4 м. Жмеринки Людмила Байрак, у їхній школі жоден з випускників не набрав менше, ніж 124 бали — прохідний бал для отримання сертифікату. Є у цій школі й свої рекордсмени — найкращі результати має учениця 11-Б класу Катерина Полянська.

— Відкривши конверт із результатами тестів, я була радісно здивована, тому що отримала з української мови оцінку 10 (177,5 бала), а з математики — 11 (192 бали), — ділиться враженнями Катерина. — Як на мене, зовнішнє оцінювання — це дуже добрий спосіб для учнів показати свої знання. Наша школа ввійшла до числа тих, які брали участь в експериментальному тестуванні минулого року, тому всі дуже хвилювалися. Усім нам значно допомогла підтримка батьків та вчителів, без якої ми б не показали таких хороших результатів. Попереду всіх випускників чекає вступ до ВНЗ, а також самостійне життя. І зовнішнє незалежне оцінювання стало дуже важливим кроком у наше майбутнє.

Катерина Полянська мріє навчатися в одному з київських технічних ВНЗ (можливо, на факультеті управління персоналом та економіки підприємства). А ще вона хоче бути корисною для держави. Ми певні — все у неї вийде.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: