Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Енергоринкові приписано «жорсткі заходи»

28 грудня, 1999 - 00:00

«Кабінет Міністрів сам визнає власну безпорадність», — підсумував перебіг розгляду Президент Леонід Кучма («Українські новини»). За його словами, уряд ухвалив 9 постанов з метою поліпшення розрахунків на енергоринку, які не принесли очікуваних результатів. «Дії Міненерго в цьому напрямку носять хаотичний і безсистемний характер... призводять до поглиблення кризи неплатежів», — сказав Л. Кучма.

Звертаючись до в.о. міністра енергетики Івана Плачкова з вимогою посилити заходи проти неплатників, Л. Кучма сказав: «Давай термін і відключай. Відключай! Я даю тобі категоричну вказівку й попереджаю всіх, що ми не гратимемося».

За словами І. Плачкова, зараз борги за електроенергію має більшість українських промислових споживачів, у тому числі найбільші й цілком рентабельні підприємства: «Заборгованість тільки 8 великих підприємств становить 793 млн. грн., чого вистачить для перезавантаження свіжим паливом сiм ядерних енергоблоків». Серед таких підприємств «Південмаш» (33 млн. грн.), «Криворіжсталь» (24 млн. грн.), сіверськодонецький «Азот» (22 млн. грн.), Північний ГЗК (15 млн. грн.).

Тому вказівки Президента Генеральному прокуророві продовжити роботу слідчої комісії, котра вивчала роботу енергоринку, зовсім не виглядають «драконівськими» заходами. За словами Л. Кучми, за 4 місяці цього року правоохоронними органами розкрито понад 3900 правопорушень в енергетиці, 476 з яких становили розкрадання в особливо великих розмірах: «Такого пакету зловживань і розгулу злочинності не знає жодна інша галузь в Україні».

Не менш різку оцінку становищу в енергетиці дав і новий прем'єр-міністр Віктор Ющенко: «Концепція організації енергетичного ринку в нас є помилковою. Ми зробили непрозорі й нечесні правила гри... працюємо в помилковій розподільній, з ручним управлінням, системі. Це базове зло».

Це висловлювання В. Юще нка зафіксувало певну схожість його позиції з думкою приватизованих обленерго, котрі активно виступали проти надмірної централізації й ручного управління фінансовими потоками в енергетиці, за що їм особливо діставалося й при всіляких перевірках, і при розподілі Міненерго лімітів на електроенергію, і в процесі видавання—ліквідації ліцензій. Чергового удару завдала колегія з перегляду рішень Вищого арбітражного суду, скасувавши рішення ВАС щодо позову «Львівенерго» про визнання нечинною Постанови Кабміну від 5 червня 1998 року «Про запровадження спеціального режиму розрахунків за реалізовану споживачам електроенергію».

Проте Рада регіонів стала свідком деякої зміни позиції влади щодо приватних обленерго. «Політику керівництва Міненерго спрямовано не стільки на забезпечення ринкових перетворень у галузі, скільки на переведення підприємств на ручне управління. В жодній галузі в Україні немає такого жорсткого безкомпромісного протистояння між приватними власниками й Міненерго, як в енергетиці. Боротьба — вона ніде до позитивних результатів не призводила», — сказав Л. Кучма.

Ми хотіли, щоб ці слова прокоментував голова спостережної ради «Львівенерго» Костянтин Іванишин (свого часу він сказав «Дню», що нинішнє становище в енергетиці зберігатиметься доти, доки керує І. Плачков), але його в Києві немає. Сам І. Плачков уже протягом двох тижнів не відповідає на відповідні запитання «Дня», аналогiчнi йому по факсу. Прес-секретар компанії «Корт-Холдинг» (під чиїм патронатом перебувають приватизовані обленерго) Ірина Балавіна також не змогла прокоментувати ці нові віяння й пообіцяла, що зробить це пізніше. Ситуація видається «прозорою», як неприбрана з тротуару крига, на якій може посковзнутися будь-хто. Першим, схоже, і буде І. Плачков.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: