Не так давно в ЗМI пройшла інформація про те, що в Києві намічається епідемія вірусного гепатиту. Поки налякані кияни посилено мили руки, епідеміологи столиці закінчили лютневі дослідження питної води, продуктів, готових страв i впевнено повідомляють: так, хвороба є, але епідемії гепатиту в Києві не було, немає і не буде.
Санітарно-епідеміологічна служба напоготові: дослідження факторів ризику проводяться кожного дня з 1954 року. СЕС відстежує статистику захворювань не лише за кожен рік чи місяць, але й по днях і вулицях, де було зареєстровано захворювання на гепатит.
У гепатита, як і у багатьох інших вірусних інфекцій, є свій час року. Спорадичні випадки частішають восени, ближче до зими та в кінці зими — на початку весни. Так і цього року: в січні з підозрою на гепатит було госпіталізовано 87 осіб, у лютому — 163, за два тижні березня — 243. Але ці показники для Києва цілком нормальні, в попередні роки хворих було в півтора-два рази більше, запевняють медики. У цьому році, коли кількість термінових викликів почала збільшуватися, епідеміологи не сиділи склавши руки і провели повне обстеження — хто і чим харчується, що спiльного могло бути у хворих. Згідно з останніми пробами води та продуктів, кількість мікроорганізмів і залишкового хлору в нормі. Виявилося також, що захворювання зареєстровані на абсолютно різних вулицях, у різних районах і поєднати їх із якістю продуктів харчування чи шукати інфекцію в повітрі не має сенсу.
«Iнфікування хворих могло статися в першій половині січня — у вихіднi та святкові дні, — говорить заступник головного державного санітарного лікаря Києва Лариса Колос. — Захворювання в Києві не пов’язані ні з питною водою централізованої водопровідної мережі або бюветного забезпечення, ні з продуктами, які могли бути куплені в магазинах або закладах громадського харчування. Хвороба не має характеру спалахів, а є випадком спорадичного захворювання».
Проте лікарі зазначають, що останнім часом у зв’язку зі зниженням загального імунітету й особливостями хвороби часто зустрічаються безсимптомні, «не жовтушні» форми хвороби. У гепатиту тривалий інкубаційний період — приховано хвороба може тривати від 7 до 50 днів. При цьому хворий стає заразним для оточення приблизно за два тижні до вияву симптомів. Хвороба починається повільно — зі слабкості, ломоти в суглобах, головного болю, нудоти, дискомфорту або болю в правій верхній частині живота, свербіжу й висипу на шкірі. Зволікати зi зверненням до лікаря не можна: гепатит обов’язково дасть ускладнення, які призведуть або до смерті, або до довічного носіння вірусу.
За словами Л. Колос, про поширення небезпечної інфекції й наближення спалахів гепатиту насамперед свідчить збільшення кількості захворювань кишечника. Але з кишечниками в киян поки все гаразд, а це означає, що про епідемію дійсно не йдеться.