Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Евакуювали вже близько 200 осіб»

Харків збирає допомогу дітям, вивезеним із гарячих точок України
27 травня, 2014 - 11:38

«На сьогодні евакуювали близько двохсот дітей віком від двох до сімнадцяти років. Дітей вивозять майже протягом трьох тижнів, спочатку прихистили п’ятдесят осіб, потім шістдесят, зараз уже люди не вправляються з потоком і просять про допомогу. Везуть в основному під Київ — в Пущу-Водицю, інші села, хоча є багато місць під Харковом. У нашій обладміністрації говорять, що можуть прийняти дітей, але поки це лише слова», — говорить волонтер Сергій Родомир. За його словами, малят вивозять із дитячих будинків, приймають дітей переселенців і біженців із Донбасу та Криму, з гарячих точок — Слов’янська, Краматорська, Донецька, Маріуполя. Місця їх розміщення волонтери не озвучують, говорять, що були випадки, коли дітей намагалися викрасти як заручників. Евакуація відбувається практично у воєнних умовах. «Щоб вивезти дитину з району Слов’янська, треба заплатити 500 гривень на блок-посту бойовиків, за дорослого платять 1000 гривень — тільки для того, щоб вас пропустили і не розстріляли на місці», — розповідають громадянські активісти.

Організовують допомогу близько ста п’ятдесяти волонтерів: хтось надає транспорт, хтось збирає найнеобхідніші речі. У Харкові збір гуманітарної допомоги, в основному дитячого одягу, ініціював клуб «Колібрі», розташований на вул. 23 Серпня, 20А. «Речі мають бути чистими та цілими, без дірок, бажано попрасованими, оскільки людям, які їх отримають, ніде буде їх прати та прасувати, — пояснює волонтер Сергій. — І щоб психологічно діти не відчували себе соціально знехтуваними, не думали, що їм віддають мотлох».

Окрім одягу, волонтери збирають ліки, миючі засоби, постільну білизну та гроші, які потрібні, щоб на місці купувати продукти, і прості меблі — ліжка, матраци, подушки. «Вся допомога здійснюється на добровільних засадах. Є волонтерські організації, такі як «Крим SOS», «Допомога родинам Криму та сходу України». Нещодавно телефонували активісти антимайдану і пропонували свою допомогу. Вони говорять: діти — це не політика, ми готові допомогти речами, грошима», — ділиться Сергій Родомир.

Олена СОКОЛИНСЬКА, Харків
Газета: 
Рубрика: