Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фальстарт з губернатором

В оточенні Президента відбувається боротьба за крісло дніпропетровського «господаря»?
26 липня, 2007 - 00:00

У Дніпропетровську повним конфузом стало представлення нового губернатора. Більше години в страшній духоті нудилися голови районних адміністрацій, мери міст, співробітники апарату облдержадміністрації й десятки журналістів. Усіх їх з ранку запросили на офіційну церемонію передачі влади — за традицією, високопоставлений гість із столиці повинен був подякувати за самовіддану роботу колишній «господині» області — Надії Дєєвій та відрекомендувати дніпропетровцям нового губернатора. Про того, хто буде «змінником» красномовно свідчила табличка, виставлена на столі президії. На подив більшості, на ній значилося ім'я старого знайомого — Миколи Швеця, який в часи президентства Л. Кучми був мером обласного центру, головою облдержадміністрації і до минулого року очолював Дніпропетровську облраду. Проте тривале очікування в офіційній залі закінчилося ще дивніше. Керівник апарату облдержадміністрації Геннадій Константинов несподівано оголосив присутнім, що заступник голови Секретаріату Президента Віктор Бондар, який повинен був «провести в Дніпропетровську нараду з організаційно-кадрових питань», терміново відлетів на Волинь ліквідувати наслідки стихії, що розгулялася. Причому, його літак неначебто розвернули в іншому напрямі буквально вже в повітрі. Місцеві чиновники розходилися кабінетами, почухуючи потилиці. Залишалося лише гадати — перед ким тепер брати під козирок або просто, на всяк випадок, тримати руки по швах. Тим більше, що укази про відставку губернатора й призначення нового так і не з'явилися на президентському сайті. А голова облдержадміністрації Н. Дєєва, як ні в чому не бувало, як і раніше приймала відвідувачів у своєму кабінеті.

Варто зазначити, що хмари над її головою почали збиратися ще понад місяць тому, коли прем'єр-міністр В. Янукович, розсерджений подорожчанням хліба, порадив їй «брати сумку» і йти геть. Щоправда, тоді за Надію Миколаївну заступився Президент, який заявив у Кривому Розі, що особисто він претензій до її роботи не має. Пізніше обидва керівники поздоровили голову облдержадміністрації з великим трудовим досягненням — «намолотом першого мільйона тонн зернових нового урожаю». Незважаючи на це, чутки про грядущу відставку Н. Дєєвої постійно обговорювалися в місцевих «коридорах влади». Тим більше, що в інших областях уже почався процес заміни колишніх губернаторів на нових, яких у переддень виборів призначають керівниками виборчих штабів пропрезидентського блоку «Наша Україна — Народна Самооборона».

На Дніпропетровщині як керівник такого штабу вже з'явився колишній губернатор Юрій Єхануров, який восени 2005 року, йдучи на посаду прем'єра, відрекомендував Президенту свого вірного заступника з фінансів — Надію Дєєву. Весь цей час, як людина далека від політики, вона справно збирала податки й старалася не сваритися з обласною радою. Тепер, напередодні відповідальних виборів, повернення досвідченого політика Ю. Єханурова в крісло губернатора виглядало цілком логічним. Той факт, що замість нього в крісло ледве не сів М. Швець, напевно свідчить про те, що в оточенні Президента відбувається боротьба за командні висоти в стратегічно важливій області. Не секрет, що за Миколою Антоновичем стоять керівники групи «Приват», які відкрито лобіювали його переобрання на посаду голови Дніпропетровської облради після березневих виборів 2006 року. Тоді, після п'ятимісячної запеклої боротьби, вони зазнали поразки, а головою облради, завдяки підтримці депутатів від блоку Лазаренка, став представник Партії регіонів Юрій Вілкул. Можна не сумніватися, що призначення М. Швеця на посаду губернатора буде зустріте «в багнети» нинішнім керівництвом Дніпропетровської облради і в області під час виборів знову розвернеться запекла боротьба між «біло-синьою» коаліцією і «помаранчевою» опозицією. З іншого боку, все ще можливе призначення Ю. Єханурова буде вірною ознакою компромісу та утворення після виборів «широкої коаліції» з пропрезидентського блоку НУ-НС і Партії регіонів. Дипломатичний і прагматичний Юрій Іванович завжди був прихильником такого альянсу і, знову очоливши область, напевно постарається зарити глибше «сокиру війни». Поки ж, що гріха таїти, на Дніпропетровщині, проте, як і в Києві, є немало тих, хто готується до відкритого реваншу на дострокових виборах і зовсім не проти гостріше заточити леза.

P.S. Секретаріат Президента проводить моніторинг соціально- економічної ситуації в регіонах, і по його закінченні глава держави вивчить ситуацію в них і, можливо, ухвалить рішення про деякі кадрові зміни. Про це сказав заступник голови Секретаріату Президента Віктор Бондар на брифінгу в середу у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна. Він підтвердив інформацію, що у вівторок повинен був провести нараду в Дніпропетровській області, на якій розглянути в тому числі й кадрові питання щодо голів районних адміністрацій. Однак, прилетівши до Дніпропетровська, за вказівкою Президента терміново вилетів на Волинь, де напередодні пройшов ураган, і нарада було скасовано. Відповідаючи на питання, наскільки вірно, що на цій нараді планувалося замінити або представити нового голову Дніпропетровської облдержадміністрації, В. Бондар сказав: «Ми вчора готували планову (нараду — ІФ) по районам, а після цього я повинен був доповідати президенту, наскільки впевнено працює голова облдержадміністрації». В. Бондар підкреслив, що в цьому питанні виникло «інформаційне нерозуміння».

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: