Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Газова перемога СНДівського масштабу

може обернутися збiльшенням дiрки в бюджетi
29 грудня, 1998 - 00:00

За даними агенції, НАК «Нафтогаз України» минулої п'ятниці «успішно» уклала транспортну угоду про транзит 20 млрд. куб. метрів туркменського газу в Україну через російську територію. Про це повідомив перший віце-прем'єр Анатолій Голубченко, посилаючись на телефонну доповідь глави «Нафтогазу» Ігоря Бакая. А.Голубченко назвав «прийнятними» параметри угоди (довжину маршруту та ціну, раніше визначено як 840 км і $14 за 1 тис. куб. метрів).

У чому ж перемога? Її потрібно розуміти як нiбито позбавлення від диктату єдиного власника газу, тобто Росії. Але тепер він же диктує ціну транзиту і, природно, домагатиметься, щоб туркменський газ не коштував в Україні дешевше за російський. (До речі, за колишніми висловлюваннями А.Голубченка, транзит збільшить продажну ціну тисячі кубометрів газу на кордоні Туркменістану на $14). А в разі чого легко зможе знайти мотив, щоб перекрити заслінку.

Крім того, як вказують експерти, з Туркменістану реально буде отримано лише 10 млрд. — решта залишиться як плата за транзит. У зв'язку з цим ціна на нашому кордоні відразу ж зростає з первинних $36 до $72. З урахуванням транспортування Україною вона й становитиме $82 за тисячу кубів — як у старі не дуже добрі часи.

Єдиною відмінністю від них буде те, що торгувати газом знову викликалася держава в особі «Нафтогазу», що володіє консолідованим газовим рахунком. Так що до кінця року бюджет країни, як вказують експерти, поповниться новими зовнішніми боргами.

№250 28.12.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: