Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Генерале, ти гніваєшся?

17 травня, 2007 - 00:00

Це значить, що той, хто тебе підставив, не має рації


Тетяна КОРОБОВА, "День"

Місію, з якою вийшов на трибуну Верховної Ради міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, почесною назвати важко. Ухвалою парламенту йому було наказано доповісти, що ж відбувалося напередодні в Ялті, коли міліцейське оточення з 6.30 до 14.00 тримало в облозі міськраду, що відмовилася виконувати незаконний указ Президента про призначення в.о. міського голови.

По суті, генерал мав переконати депутатів у тому, що міліція в політику не втручається і її туди не втягують. Чому депутати ніяк повірити не хотіли і дружно сміялися, коли Кравченко доповідав про доблесне запобігання підлеглим йому відомством вибухові в приміщенні ради. Ще у вівторок вранці ялтинські депутати, дивлячись на міліцейські ряди, що стягуються навколо будівлі, зателефонували до чергової частини Ялти і з'ясували: ніяких анонімних сигналів про підкладену бомбу там не зафіксовано. Вочевидь, міністр цього не знав, а в парламенті його про це спитали.

Під загальний сміх у міністра намагалися з'ясувати: чи немає зв'язку між підготовкою неконституційного указу і підготовкою до теракту - може виконавці одні й ті ж самі люди? Чи потрібно біля 500 правоохоронців для пошуку вибухового пристрою? Міністрові було важко, він, можливо, внутрішньо погоджувався з одним депутатом, котрий заявив, що міліцію чергового разу використали як заручницю в брудній грі. Але відповідати треба було, і генерал огризався, отримуючи чергові зауваження глави парламенту. Апофеозом спектаклю стало глузливе запитання Олександра Мороза: "Таким чином, можна вважати, що проблеми в Ялті більше немає?" "Вибуховий пристрій знищено!" - поважно кивнув головою генерал Кравченко. Зал засміявся. Завіса. Антракт.

Шкода, що міністра ніхто не спитав: коли передбачається пошук вибухового пристрою у Верховній Раді?

P. S. Як повідомив кореспондента "Дня" секретар міськради Ялти Олександр Калюсь, у середу до першої приймальні зателефонувала жінка й повідомила чергову новину про вибуховий пристрій. Міськрада через 15 хвилин сповістила про дзвінок УВС, СБ та прокуратуру. Саперів викликали, за словами Калюся, із Сімферополя їхали вони 4 години. У цей час будівлю знову оточили й стали виводити з неї людей. Цікаво, що саме тоді там проводив нараду віце-прем'єр Кабміну України Микола Білоблоцький, котрий представляв залу Володимира Марченка, в. о. голови за Указом Президента. Учасникам засідання будівлю довелося залишити. Чи був черговий жарт із бомбою "відповіддю Керзону" і чи можна вважати, що наразі рахунок рівний - нульовий?.. Лише б не настав останній акт, коли рушниця стріляє.

До відома міністра Кравченка: кабінети тих людей, котрі вночі чергують у приміщенні міськради, опечатуються невідомо ким, і біля них чергують автоматники. Саме автоматники не пускали секретаря міськради Олександра Калюся на робоче місце: "Автомат до пуза - й уся розмова", - сказав він кореспондентові "Дня".

 

Газета: 
Рубрика: