Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Героєм мюзиклу став Григорій Сковорода

15 листопада, 2007 - 00:00

У Харкові стартувала акція «Україні потрібні герої», приурочена до 285-ї річниці від дня народження Григорія Сковороди. До цієї дати не було заплановано жодних державних святкових заходів, тому ініціаторами свята виступили недержавні організації — Фонд «Справедлива країна» Миколи Томенка та міжнародний доброчинний Фонд Олександра Фельдмана. До організаторів долучилися інші громадські організації. Спільними зусиллями було підготовлено програму пам’яті мандруючого філософа, гідного зватися героєм.

«Філософія серця» та «Філософія любові» — поетична спадщина, яку залишив після себе Григорій Сковорода. Син простого козака, він був однією з найосвіченіших осіб свого часу. У школі на вивчення Сковороди відводиться всього дві години, тому молоде покоління практично нічого не знає про свого великого співвітчизника. Щоб пробудити інтерес до філософії українського Сократа (саме так ще називають Сковороду), київські артисти та студенти поставили мюзикл «Містер Сковорода». Днями в Харкові на сцені державного академічного театру опери та балету імені Лисенка під егідою Фонду Олександра Фельдмана відбулася його прем’єра. Композитор — Геннадій Татарченко. В основу вистави покладена історія творчості та закінчення життєвого шляху великого майстра.

Згідно з легендою, Григорій Сковорода, повернувшись після довгих мандрівок до садиби, яка тепер носить його ім’я, вийшов на пагорб і сам викопав собі могилу, сказавши, що час закінчити подорож. Усім грядущим поколінням він заповів відчувати серцем і жити з любов’ю в ньому.

Мюзикл, де відтворені яскраві сторінки біографії Григорія Сковороди, названого знавцями основоположником українського екзистенціалізму, буде показаний у всіх областях України.

«Мені б дуже хотілося, щоб країна не втрачала й не забувала своїх істинних героїв. Часом у погоні за хвилинними, кон’юнктурними інтересами втрачається те головне, що складає національне багатство. Я зараз говорю про людину, яка стала втіленням мудрості свого й не тільки часу. Григорій Сковорода — це герой України, без прив’язки до часу, до моменту, до ситуації. Його праці самоцінні, адже саме з них, по суті, починається українська філософська традиція», — зазначив один зі співорганізаторів святкування Олександр Фельдман.

А напередодні в селі Сковородинівка, в літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди представлено проект «Імена України: Григорій Сковорода» за участю народного депутата України Миколи Томенка. Підчас презентації він передав музею компакт-диски з записами фрагментів з творів великого майстра та книг про філософа. «Сьогодні, коли в світі залишилося небагато співчуття, альтруїзму, патріотичності, коли час летить невблаганно, треба цінити саме життя. Саме цьому вчив нас мудрий філософ Григорій Сковорода», — сказав голова фонду «Справедлива країна» Микола Томенко.

Сам музей у селі Сковородинівка було створено більше сорока років тому. Свого часу Григорій подовгу жив і творив тут, у садибі своїх друзів — поміщиків Ковалівських. На території садиби, біля семисотрічного дуба Сковороду й поховано — за його заповітом. Дуб цілий і сьогодні, хоча стовбур потріскався від часу. На могилі великого мислителя встановлено табличку з написом, який він заповів: «Світ ловив мене, та не спіймав».

Згідно з програмою святкувань, подібні презентації відбудуться й у інших областях країни. У день народження філософа, 3 грудня, презентація пройде в Полтавській області, в рідному селі Григорія Сковороди.

Антон ПАВЛОВ
Газета: 
Рубрика: