Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Голодний геолог - холодна країна

18 жовтня, 1997 - 00:00

Виходу з темного тунелю, в який потрапила колись процвітаюча галузь, не запропонував і президіум ЦК профспілки, де розглядалося вчора спільно з керівництвом Держкомгеології це питання.

Середня зарплата в основному виробництві «сягає» 113,3 грн. Це вам не пенсія! Можна б іще якось і жити, якби не платити за квартиру. Але ж це навіть і не зарплата, а скоріше борг стосовно зарплатні. На 15 жовтня роботи підприємств галузі були профінансовані, в тому числі і з допомогою взаємозаліку, усього на 29,3%. У результаті борг щодо зарплатні на початок жовтня становив 18,6 млн. грн. Не виплачено повністю і зарплату за 1996 р. (3,5 млн. грн.).

Чи варто після цього дивуватися, що в Україні вже не перший рік приріст запасів корисних копалин, особливо нафти й газу, суттєво відстає від обсягів їхнього видобування. Через два-три роки нічого буде видобувати... Дедалі більше коштів витрачатиметься на придбання енергоносіїв.

Проте рівень зарплати апарату управління підприємств і окремих підрозділів перевищує середньогалузевий рівень у 2 - 2,5 разу. Через те, певно, і немає в апаратників стимулу для реструктуризації підприємств, пошуку тісніших контактів із нафтовидобувними підприємствами, де все ж є якісь кошти на виконання геологорозвідувальних робіт.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: