Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гра заслуговує... Але...

Донецький «Шахтар» поступився вдома іспанській «Барселоні» з рахунком 0:1 і залишив Лігу чемпіонів. Щоб повернутися...
14 квітня, 2011 - 00:00

Команда Мірчі Луческу прогнозовано не змогла переграти найкращий футбольний клуб світу за підсумками двох матчів і вийти до півфіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Попри результат, «шахтарі» закінчують цей єврокубковий сезон красивою грою та яскравими моментами, і він став найуспішнішим в історії клубу.

Після розгромного першого поєдинку в Іспанії (рахунок 5:1), українські вболівальники сподівалися на більш успішний результат у Донецьку. Звісно, відіграти перевагу в чотири м’ячі з «Барселоною» — завдання із жанру фантастики, проте хоча б на мінімальну перемогу надії були.

Однак усі надії українців на 43-й хвилині розвіяв кращий гравець світу Ліонель Мессі. Після вивіреної флангової передачі від партнера по команді аргентинський футболіст у штрафному майданчику суперника «розібрався» з трьома захисниками й відправив м’яч у сітку Андрія П’ятова.

Попри неприємний рахунок на табло, гра донецької команди заслуговує на повагу. Так діяти проти «Барси», як «Шахтар», не дозволяла собі майже жодна команда світу. Про це говорив і головний тренер донеччан Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції, це відзначали й футбольні фахівці Європи ще після першої зустрічі на «Камп Ноу».

За підсумком двох матчів донецькі гравці створили стільки голевих моментів для взяття воріт, що якби реалізували їх, то невідомо хто пройшов би до наступного раунду Ліги. Узяти хоча б два стовідсоткові виходи «віч-на-віч» із голкіпером Луїсом Адріано в першій грі. Плюс нереалізовані моменти Дугласа Кости, Жадсона й Марсело Морено в другому поєдинку.

Мабуть, через це головний тренер «Барселони» Пеп Гвардіола після матчу на Донбас Арені заявив, що не хоче в наступному сезоні знову потрапляти на «Шахтар». Мало того, він сказав, що вже три роки поспіль є фанатом донецької команди й що вона з кожним роком стає все сильнішою.

Безумовно, цього року підопічним Мірчі Луческу вдалося голосно заявити про себе в футбольній Європі. Сезон для «Шахтаря» був довгим, складним, наповненим видатними перемогами та видовищною грою. Без сумніву, український клуб дуже виріс за цей рік, набрався корисного досвіду ігор на найвищому рівні, що повинно допомогти йому в майбутньому досягати якомога вищих результатів.

Анатолій БАБАК, Київ — Донецьк — Київ, фото Ігоря БУТЕНКА
Газета: 
Рубрика: