Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гривня залишатиметься в коридорі

За рахунок зменшення грошей і товарів
15 жовтня, 1998 - 00:00

Наприкiнцi жовтня — на початку листопада до Києва прибуде місія МВФ, на переговорах з якою, за словами Литвицького, розглядатиметься можливість внесення змiн до iснуючої курсової полiтики. Він повідомив, що МВФ поки що тимчасово зняв вимогу введення в Україні плаваючого курсу гривнi до твердих валют та погодився з ужитими урядом та НБУ заходами з обмеження попиту на долари.

НБУ, здається, остаточно відмовився від підтримки гривні за рахунок власних резервів і намагатиметься втримати курс національної валюти за рахунок адміністративних заходів — як своїх, так i уряду. З одного боку — штучно зменшується попит на іноземну валюту на міжбанківській валютній біржі. Нещодавно Нацбанк рекомендував регіональним управлінням НБУ при розгляді заявок на придбання іноземної валюти сприяти першочерговому задоволенню тих, які подано під контракти на закупівлю енергоносіїв, а також сировини для промислового і сільськогосподарcького виробництва. Такі заходи починають нагадувати часи сумнозвісного тендерного комітету, а для споживачів вони зможуть обернутися фактично повною відсутністю «некритичного імпорту» — скажімо, побутової техніки.

З іншого боку, НБУ намагатиметься втримати курс за рахунок дефіцита гривні. Виступаючи 12 жовтня на засіданні уряду, Віктор Ющенко повідомив, що Нацбанкові доведеться проводити жорсткішу грошово-монетарну політику, ніж досі, повідомляє «Інфобанк». Це передбачає, зокрема, підвищення процентних ставок, збільшення норми обов'язкових резервів для комерційних банків, відмову від участі у їх рефінансуванні та від участі у первинних аукціонах з розміщення ОВДП. Ющенко також сказав, що через фінансову кризу не вдасться наростити у запланованих обсягах (до 15 млрд. грн.) величину грошової маси і на кінець року навряд чи перевищить 13,81 мільярда гривень.

Таким чином, напередодні парламентського слухання основ фінансово-грошової політики на 1999 рік, яке радше за все відбудеться в пятницю, НБУ вдалося дещо вибити грунт з-під ніг критиків. Адже їх головний аргумент, озвучений під час позавчорашніх слухань уряду Віктором Сусловим, — курс гривні штучно стримувався за рахунок резервів Нацбанку.

№197 15.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Олесь ДАНИЛЮК
Газета: 
Рубрика: