Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Губернатор відновлює «вранішнє доїння»

7 серпня, 2004 - 00:00

Вчора доярки сільгоспкооперативу (СГК) «Промінь» с. Мала Клітна Красилівського району почали трудовий день, як звичайно, о п’ятій ранку. Відмінність полягала в тому, що до них прибули хмельницький губернатор Віктор Коцемир і супроводжуючі його особи.

Директор СГК Володимир Ковальчук водив високих гостей проходами корівників, розповідав, що в ці дні від кожної із 909-ти корів надоюють по 17,7 кілограма молока. Вказав на той відрадний факт, що від кожної вкладеної у виробництво гривні одержують ледве не по дві гривні. Рівень рентабельності галузі — 93,9 відсотка. Світовий стандарт! За сім місяців від збуту молока до каси СГК надійшло 1 мільйон 220 тисяч гривень чистого прибутку, що на 349 тисяч гривень більше, ніж за відповідний торішній період. Гості віддали належне теличкам — гарним перспективам стада ВРХ у СГК.

Володимир Ковальчук познайомив Віктора Коцемира з «правофланговою» змагання доярок Зоєю Постолюк, яка заробляє щомісяця понад тисячу гривень. Вона заявила керівництву, що головне в роботі — не запізнюватися на вранішнє доїння. І привітала намір губернатора — відновити забуту традицію, що «була за колгоспного ладу». Тоді районне й обласне начальство вдосвіта виїжджало на ферми, забезпечувало контроль за організацію процесу годівлі, догляду та доїння худоби. Однак відновлення цієї традиції буде супроводжуватися певними труднощами. Бо на фермах краю залишилося 57,2 тисячі корів, що на 6,6 тисячі корів менше, ніж на 1 липня 2003 року, та в чотири рази менше, ніж тоді, коли виїзд на вранішнє доїння був обов’язковим. За цей період відбулася ліквідація кожної другої ферми. Тому наступне «вранішнє доїння» з участю губернатора відбудеться — відповідно до плану — в селі, де зруйнували ферму.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: