Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Харківський відеодозор

2 вересня, 2006 - 00:00
ЗА ДОПОМОГОЮ ВСТАНОВЛЕНИХ ПОВСЮДНО ВІДЕОКАМЕР МОЖНА БУДЕ ЛЕГШЕ ЗНАХОДИТИ ВИКРАДЕНІ АВТОМОБІЛІ ТА З’ЯСОВУВАТИ ПРИЧИНУ ДТП

Харківські правоохоронці та чиновники спільними зусиллями взялися за перевиховання громадян із допомогою відеонагляду. Якщо в деяких містах за порушення порядку з громадян вирішили стягувати величезні штрафи і таким чином відучити людей від таких згубних звичок як, наприклад, кидати сміття мимо урн, то харківська влада вирішила піти далі — порушників ганьбитимуть всенародно.

Виступаючи на прес-конференції, секретар міськради Геннадій Кернес повідомив, що в боротьбі за правопорядок і чистоту в Харкові відтепер із кожним днем встановлюватимуть дедалі більшу кількість відеокамер, які фіксуватимуть усі порушення. Наприклад, насмітив якийсь несвідомий громадянин, а його в цей час зафіксували на плівку, потім фрагменти запису провини покажуть по місцевому телебаченню, знайдуть порушника і як адміністративне покарання примусять попрацювати двірником. Уже є програма відеонагляду з вказівкою місць, згідно з якою в центрі міста — на вулиці Сумській та на алеях паркової зони на висоті 6—8 метрів розмістять 250 відеокамер. До цих місць будуть наближені патрульні наряди, які у разі виклику чергового зможуть швидко зреагувати на випадок. На сьогодні правоохоронці проводять підготовчі роботи та підводять комунікації до пунктів нагляду, тому масово камери з’являться в місті приблизно через місяць. Уже зараз у місті в найбільш пожвавлених місцях успішно працюють приблизно два десятки відеокамер, які, крім викриття порушників правопорядку, допомагають розібратися з причинами ДТП і знаходити викрадені автомобілі. Сигнал від них безперервно записується в чергових частинах міліції. Фінансування проекту здійснюється за рахунок міського й обласного бюджету. За даними першого заступника начальника обласного управління міліції Павла Яненка, до кінця року в місті почнуть працювати близько 100 камер. Цей проект стане справді серйозною підмогою для правоохоронців, яким важко проконтролювати ситуацію в місцях скупчення величезної кількості людей. Так, серед перших місць, де обов’язково має бути встановлений відеонагляд, міліція проанонсувала на території торгового центру біля станції метро «Академіка Барабашова». Створений 10 років тому ринок розрісся в найбільший торговий майданчик в Україні, площею в 60 га (приблизно 20 футбольних полів), на якому працюють 60 тисяч осіб 39-ти національностей. Зараз ринок реконструюється і поступово перетворюється на величезний критий торговий центр із мережею магазинів. До 2008 року «Барабашове» стане найбільшим у Європі критим торговим центром. Щодня його відвідують сотні тисяч чоловік. Через велике скупчення людей різних національностей у торговому центрі, що працює цілодобово, правоохоронцям важко прослідкувати за порядком. Дехто стверджує, що «Барабашове» спеціально планувалося з великою площею, щоб навіть уся міліція міста не змогла його оточити в разі облави на нелегалів або інших порушників закону. Встановлення відеокамер суттєво полегшить роботу міліції в цьому місці.

Крім фіксування порушників, відеокамери допоможуть також визначити, хто викликає міліцію зі спеціальних вуличних переговорних пунктів. Це ще одне нововведення харківської міліції, яке вона перейняла в російських колег. Відтепер, якщо стався будь-який випадок вдалині від місць, де розміщений таксофон, а у свідка або потерпілого немає мобільного, щоб подзвонити в міліцію, можна буде швидко зв’язатися з правоохоронцями за допомогою автомата з кодовою назвою «кнопка екстреного виклику міліції». Цей переговорний пристрій є червоним металевим ящиком, усередині якого знаходиться мобільний телефон. Коштує така новація 1500 гривень, і розроблена так, щоб жоден вандал або злодій не забрався всередину коробки. Усіх, хто користується послугами мобільно-стаціонарного пункту, фіксуватиме відеокамера. У використанні автомат дуже простий — одна кнопка виклику і ще одна, щоб розмовляти з черговим. Щоб у нічний час здалеку можна було побачити «кнопку», червоний корпус пристрою виділять кількома білими смугами та додадуть ще підсвітку. У майбутньому охоронці закону мають намір удосконалити автомат і зробити кнопку багатофункціональною, щоб одним натисненням можна було подзвонити рятівникам, пожежним і в швидку. Крім того, є ідея вбудувати відеокамеру безпосередньо в залізну коробку, щоб того, хто дзвонить, можна було легко ідентифікувати. Перші шість автоматів ставлять у центрі Харкова. Всього в області планують встановити 500 таких пристроїв, які виготовлятимуться за гроші міського й обласного бюджетів. Подібних автоматів, як запевняє Павло Яненко, більше немає ніде в Україні, тому харківським досвідом дуже зацікавилися колеги- правоохоронці з інших міст.

Марина ГОЛІНА, Харків. Фото автора
Газета: 
Рубрика: