Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хоча мільйон був і умовним

1 жовтня, 1997 - 00:00

Вперше на Запорізький АЕС відбулися навчання з антитерористичного захисту. У них брали участь представники силових структур України, Росії, Казахстану та Вірменії. Відпрацьовували взаємодію між службами, що забезпечують безпеку АЕС, та відомствами, причетними до цієї сфери.

Протягом тижня семеро умовних терористів робили спроби проникнути непомітними до зони, що охороняється. Чотирьом з них це вдалося, а троє "здалися" з огляду на неможливість подолати систему охорони.

Було також проведено спецоперацію з визволення захоплених у адміністративному будинку заручників, за котрих умовні терористи зажадали такий же умовний викуп - $1 мільйон. Антитерористична група на спецавтомобілі протаранила автобус із захопленими заручниками та знешкодила терористів, котрі їх утримували.

Професійні секрети спецслужб залишилися, як-то кажуть, за кадром. Головна ж проблема, яка може серйозно ускладнити протидію терористам у реальних умовах - це законодавство. Сьогодні немає нормативних документів, що регламентують прийняття рішень під час можливого захоплення терористами об'єктів атомної енергетики та промисловості. Якщо захоплення літака в законі прописано досить чітко, то щодо атомної електростанції такої чіткості немає.

Віктор ПУЖАЙЧЕРЕДА
Газета: 
Рубрика: