Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ходіння Павла Івановича "в народ"

18 жовтня, 1997 - 00:00

Цього тижня екс-прем'єр-міністр, лідер партії "Громада" Павло Лазаренко пішов у народ за маршрутом Донецьк - Миколаїв - Луганськ - Київ.

"Незабаром передвиборна кампанія, поїду-но я відчую народ. Я на Миколаїв розраховую і, думаю, ви мене підтримаєте", - заявив він у Миколаєві на зустрічі з корабелами, профспілковими та страйккомівськими активістами. Аби ніхто не сумнівався, що він свій, Павло Іванович згадав, що "народився за три кілометри від Миколаївської області. Я ж на річку Висунь їздив, окунів і краснопірку ловив, там такі нічки були..."

А втім, до Миколаєва П.Лазаренка привели зовсім не ліричні спогади, а необхідність "розкручування" міської організації "Громади", яка перебуває в ембріональному стані. Свою партію він прорекламував перед студентами миколаївської філії університету «Києво-Могилянська академія» (тут Павла Івановича вважають прабатьком - рік тому він дав добро на відкриття цієї філії, незважаючи на заборону Президента), перед працівниками швейного АТ "ЕВІС" (його керівник Володимир Заплатинський очолив обласну організацію "Громади"), перед профспілковими діячами та корабелами. У програмі візиту, як повідомляє кореспондент "Дня" Данило КЛЯХІН, був також Миколаївський глиноземний завод, однак його генеральний директор Віталій Мещин категорично заборонив пропускати лідера "Громади" на територію підприємства.

А тих виборців, із ким зустрівся, екс-прем'єр П. Лазаренко не тішив ілюзіями, заявивши, що "Громада" не прийде до влади - дай, Боже, перейти тривідсотковий рубіж. А більшість - за блоком комуністів-соціалістів, "вони здобудуть десь відсотків 40 у парламенті".

І все ж Павло Іванович укотре активно виступив за новий закон про вибори: "Я навіть не можу уявити, що станеться, якщо його не буде підписано. Тоді всі партії перейдуть до жорсткої опозиції. А Президент зволікає тому, що партія влади - НДП - не готова сьогодні до розгортання сил, і владі простіше пройти за мажоритарними округами, виплативши пенсії та зарплати за рахунок зовнішніх кредитів".

У Луганську, як повідомляє журналіст Алла АНТИПОВА, лідер "Громади" підкреслив, що очолювана ним партія "йде на вибори самостійно", але "з деяких принципових питань" готова співпрацювати з комуністами та рухівцями.

Нинішня влада перебуває, на переконання П.Лазаренка, в постійному пошуку "ворога". На місця, заявляє він, сьогодні йдуть телеграми з Адміністрації Президента з тим, аби його не приймали і не зустрічали. На прес-конференції в Миколаєві Лазаренко сказав, що він цілком здоровий, але, як і раніше, боїться за своє життя: "Я звернувся до Голови Верховної Ради, в Генпрокуратуру, Службу безпеки, аби вони забезпечили мені захист: останнім часом особливо активно почалися наїзди та погрози..."

П.Лазаренко висловився також за обрання громадянами голів обладміністрацій, а не за призначення їх Президентом, а в Луганську, крім того, заявив, що "в Україні немає ні механізму відповідальності за дії керівництва, ні за дії уряду, ні за дії Верховної Ради".

ТИМ ЧАСОМ

Учора екс-прем'єр, голова Всеукраїнського об'єднання "Громада" Павло Лазаренко не виконав своєї обіцянки і не завітав до Київської середньої школи № 200 на конференцію з позакласного виховання, повідомляє Тетяна ШУЛЬГАЧ, "День". Заради почесного гостя, який мав виступити першим, свято затримали. Духовий оркестр Національної гвардії замість п'яти запланованих мелодій грав п'ятдесяту. А на рейверських обличчях школярів можна було прочитати: "Краще б ви вже не грали. Ми вже якось без духової музики почекаємо". Врешті-решт, замість пана Лазаренка виступив художник Василь Перевальський. А пан Лазаренко, за даними газети "День", у цей час їхав до Івано-Франківська.

Всеукраїнське об'єднання "Громада" тепер організовуватиме заходи, спрямовані на відродження національної культури. Відтепер талановиті діти, які в позакласний час займаються малярством, вишивкою або аплікацію, мають можливість одержати за це гроші, зокрема, й від пана Лазаренка. Для початку колишній прем'єр (хоча й не власноруч) надав юним талантам із бюджету "Громади" п'ять премій по 130 у. о.

Газета: 
Рубрика: