Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ходити до школи стає небезпечно

23 березня, 2000 - 00:00

У вівторок у київській школі №2 на першому ж уроці сталася НП — з портфеля (!) одного з учнів вилилося 100 грамів ртуті. Учнів було в терміновому порядку евакуйовано (зараз вони тимчасово вчаться в другу зміну в київській школі № 123), було викликано фахівців Києва. Як розповіла «Дню» директор школи №2 Людмила Нікуліна, винуватець події, шестикласник, просто знайшов посудину зі ртуттю (мабуть, частина якогось приладу) на вулиці й поклав річ, що сподобалася, до портфеля, де вона благополучно й розбилася. Порівняно благополучно, оскільки ніхто, включаючи самого любителя носити в портфелі випадкові предмети, не постраждав. Однак НП, безумовно, не порадувала колектив школи, змушений екстрено шукати інше приміщення для занять. Крім того, демеркуризація коштує вельми недешево.

Очистку провели в усіх приміщеннях на третьому поверсі потерпілої школи. Сьогодні там буде проведено контрольні вимірювання для визначення ефективності демеркуризаційних робіт. Фахівці вважають, що заняття в школі поновляться з початком наступної чверті.

За останнiй час це вже друга велика НП у київських школах. Правда, наслідки нинішнього випадку для учнів є не такими очевидними. Діти, яких вчителi збирали, щоб повести до іншої школи, були шумними й веселими. Про те, що навіть якщо розбити градусника в однокімнатній квартирі, концентрація парів ртуті в повітрі перевищить допустимі норми в два рази, вони дізнаються пізніше — на уроках хімії. Про те ж, що під час вдихання ртуть назавжди осідає в печінці, нирках, селезінці й корі головного мозку, сьогодні турбуватимуться їхні батьки.

Олександр МИХЕЛЬСОН, «День»
Газета: 
Рубрика: