Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хотіли на $ 95 мільйонів більше

Шість українських обленерго продано
25 квітня, 2001 - 00:00

«Великий розпродаж» обленерго 2001 року, розпочатий тиждень тому, пройшов другий етап: учора підбили підсумки конкурсу з продажу чергових трьох обленерго. За 65% «Херсонобленерго», 70% «Севастопольенерго» і 51% «Кіровоградобленерго» словацька компанія «Східнословацькі енергетичні заводи» (Vichodoslovenske Energeticke Zavody S.P.) запропонувала $55,5 мільйона. Словаки виявилися єдиними учасниками конкурсу, внаслідок чого справжньої конкурентної боротьби не було. Не секрет, що найпривабливішим об’єктом було «Севастопольенерго»: проведений конкурс це підтвердив, ціна продажу майже втричі перевищила стартову (щодо двох інших обленерго стартова й продажна ціна майже не різнилися).

Враховуючи не зовсім високу інвестиційну привабливість виставлених компаній, фахівці передбачали, що загальна сума не перевищить 50—60 мільйонів доларів. Так воно й сталося. Мабуть, найбільший інтерес у цьому конкурсі представляла продажа «Херсонобенерго», оскільки ця компанія обтяжена великими боргами. Виявилося, що покупець є на будь-який товар.

Голова фонду Держмайна Олександр Бондар позитивно оцінив результати тендера, однак висловив розчарування тим, що його західні учасники відмовилися вийти на заключний етап. У майбутньому, вважає О.Бондар, слід зробити умови тендера щодо обленерго ліберальнішими, щоб допустити до участі в них українських і російських інвесторів. Ми пішли назустріч західним інвесторам, виконали їхні умови, однак вони цього не оцінили, пожалівся О.Бондар. На його думку, ставка виключно на західний капітал себе не виправдовує.

Відповідно до умов конкурсу, в разі участі в ньому одного претендента продажна ціна не є остаточною доти, доки не буде проведено її експертну оцінку. Уповноважений представник словацької компанії Ольга Федоріна у зв’язку із цим висловила жаль, що процес продажу дещо затягнеться. На думку О.Бондаря, ціну за продані обленерго якщо й змінять, то не набагато.

Як відомо, уряд планував отримати від продажу 6 перших обленерго 250 млн. доларів. Плани виявилися дуже завищеними: реально фонд отримав 155,5 мільйона доларів. $95 мільйонів, яких не буде, — такою є ціна декларативної урядової ставки виключно на західного інвестора в умовах серйозних політичних ризиків.

Далі буде...

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: