Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Євгеній Онєгін» збере зірок першої величини

28 лютого стане знаковим днем для шанувальників оперного мистецтва
24 лютого, 2010 - 00:00
ПІСЛЯ МАЙЖЕ ДВАДЦЯТИРІЧНОЇ ПАУЗИ КИЯНИ ПОБАЧАТЬ І ПОЧУЮТЬ В КИЇВСЬКІЙ ОПЕРІ ЛЕГЕНДАРНОГО УКРАЇНСЬКОГО БАСА АНАТОЛІЯ КОЧЕРГУ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

На київській сцені зустрінуться видатні майстри вокалу і запросять публіку на одну з найкращих вистав світової класики — оперу «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського. Ідея цього міжнародного проекту належить головному диригенту Донецького театру опери та балету ім. А. Солов’яненка Василю Василенко і присвячена 170-річчю з дня народження композитора-класика, яке у квітні будуть відзначати в багатьох країнах світу. Саме завдяки маестро Василенко кияни, після майже двадцятирічної паузи, побачать і почують легендарного українського баса Анатолія Кочергу, який давно живе за кордоном, виступає на провідних сценах світу (Анатолій Іванович виконає партію Греміна). Меломани можуть заперечити. Адже співак кілька разів приїжджав до нашої столиці. Так, він виступав з концертами у Національній філармонії і Національній опері, зокрема у програмі «На Україну повернусь...», був головою журі Міжнародного конкурсу вокалістів ім. Б. Гмирі. Але у виставах рідного театру ми Кочергу не чули дуже багато років.

— Я написав у 1988 р. дирекції Київської опери заяву про те, що переходжу на самофінансування, хоча не знав до пуття, що це таке насправді, — розказав в інтерв’ю «Дню» у 2000 р. Анатолій Кочерга. — З мого боку це був стрибок у невідомість. Повірте, це було дуже тяжко. Просто заздалегідь домовився по телефону з всесвітньо відомим диригентом Клаудіо Аббадо про спільну роботу. Він на той час був музичним директором і художнім керівником театру й готував постановку «Хованщини» на сцені Віденської опери. Саме тоді я з ним підписав контракт на шість сезонів. До речі, я з подивом почув, що деяких моїх колег по київській сцені називали солістами «Метрополітен-опера», Віденської опери тощо. Це досить кумедно. Адже за кордоном прем’єрів запрошують на певні постановки, а якщо ти соліст конкретного театру, то виступати поза його стінами не маєш права. За кордоном солісти виконують другі й треті ролі... Тому, коли настала черга оголошувати мене, я попросив ведучого концерту назвати мене солістом Національної опери України, якій віддав 20 років життя.

Знаєте, якщо перерахувати всі театри, де я співаю, — «Гранд-опера», «Ла Скала», «Ковент-Гарден», — то список буде дуже довгий. Річ у тім, що постійна трупа за кордоном — це хор, оркестр, співаки, які виконують другорядні ролі, й адміністративна група. Артисти, котрі виконують перші партії, підписують контракти на певні спектаклі. І в нашому розумінні там не кажуть «соліст такої-то опери»... Я переглядав українські газети і з подивом дізнався чимало цікавого. Наприклад, що тут з’явилося багато оперних «зірок». Зірки є на небі, а на сцені — артисти: великі й маленькі...».

У Києві партнерами Анатолія Кочерги виступлять: Віталій Білий (баритон родом з Черкащини, випускник Одеської консерваторії, нині є солістом Нової опери Росії, який виконає партію Онєгіна), Юрій Аврамчук (молодий тенор Національної опери дебютує у ролі Ленського), Тетяна Ганіна виконає партію Тетяни, Тетяна Пімінова виступить у ролі Ольги, а Світлана Добронравова — поміщиця, мати дочок Ларіних, та інші. У виставі приймуть участь хор і оркестр Національної опери України — за диригентським пультом виступить Василь Василенко.

Нагадаємо, що прем’єра «Євгенія Онєгіна» відбулася 17 березня 1879 року в Москві, а в Україні вистава була вперше показана у квітні 1884 року у Харкові, а у жовтні того ж року прем’єра опери відбулася у Києві. Національна опера не раз зверталася до сценічного втілення цього шедевру світової оперної класики і «Євгеній Онєгін» зберігається в репертуарі понад 100 років! Провідні партії співали найкращі виконавці — З. Гайдай, Є. Колесник, Г. Ципола, Л. Руденко, Г. Туфтіна, К. Огнєвой, А. Солов’яненко, Ю. Гуляєв, Д. Гнатюк, А. Мокренко, А. Кочерга та інші. Зараз в афіші колективу йде друга версія опери, яку здійснили 1983 року прекрасний режисер Ірина Молостова і диригент Стефан Турчак (художнє оформлення Ф. Нірода і М. Левитської).

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: