Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Європарламентська порада

Поттерінг закликав українських депутатів думати про країну
27 лютого, 2008 - 00:00
ФОТО УНІАН

Схоже, що не лише громадян України, але й Європейський парламент непокоять тимчасові «турбулентності» в українському парламенті. Так можна розглядати заклик президента Європейського парламенту Ганса-Герта Поттерінга до українських парламентаріїв думати про країну, а не про особисті політичні амбіції. «Моя порада політикам в Україні — думати про країну, а не про те, хто буде кандидатом у президенти або кандидатом у парламент за два або три роки. Ми закликаємо наших колег, наших друзів у Києві працювати для країни», — сказав він учора в ході прес-конференції після зустрічі зі спікером Верховної Ради України Арсенієм Яценюком.

На думку президента Європарламенту, чим більш успішними українські політики будуть у цьому процесі, чим більше вони працюватимуть, тим більше шансів існуватиме для наближення України до Європейського Союзу. «Вони повинні працювати для країни, а не лише для політичних партій. Передусім — інтерес і інтереси країни, а вже потім — особисті амбіції», — наголосив Г.-Г. Потерінг.

Тим часом український спікер вважає, що те, що відбувається в Україні, не є політичною кризою, а події відбуваються в рамках так званої перехідної демократії. «Я особисто не бачу політичної кризи. Це те, як працює демократія у так званій перехідній демократії. Для цього потрібен — сказав А. Яценюк. При цьому він висловив упевненість, що «ця тимчасова турбулентність в українському парламенті буде переборена й опозиція буде опозицією, не фізичною, а інтелектуальною; а коаліція буде сильною коаліцією».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що Україні не потрібні позачергові парламентські вибори. У той же час він визнав: «Це залежить від політичних сил: або вони хочуть працювати в парламенті, або вони хочуть ще одних позачергових виборів. Це — замкнене коло. Давайте думати про країну, а не про окремих політиків».

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: