Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iгор Моїсєєв не був у Києві тридцять років

28 вересня, 1999 - 00:00

У неділю, 26 вересня, розпочалися Дні культури Російської Федерації в Україні.

Найчисленніший десант діячів мистецтв (250 чоловік) приїхав поїздом. На київському вокзалі гості були приємно здивовані величезною кількiстю зустрічаючих, які прийшли не з примусу, а за власним бажанням. Звучали оркестр, привітальні промови, відбувся імпровізований концерт дитячих самодіяльних колективів. Росіяни, швидко розмістившись у готелях «Славутич» і «Україна», поїхали з оглядовими екскурсіями по нашій столиці.

Художній керівник ансамблю народного танцю Росії І.Моїсєєв не приховував хвилювання, що його охопило: «Тут легше дихається. Я приїхав додому! У Києві народився, в дитинстві часто гостював у тіток у Полтаві. Переїхати до Москви родину змусила Перша світова війна, що почалася. Як погарнішав Київ! Наша розлука була довгою — майже тридцять років! Чому? Важко сказати, не запрошували виступати наш колектив. Зате зараз я щасливий!»

Увечері відбувся концерт- відкриття в Палаці «Україна». Примітним є той факт, що гості відійшли від традиційних «збірних солянок». У першому відділенні публіка була під владою чаруючої музики Чайковського й Свиридова у виконанні Великого симфонічного оркестру під керуванням Володимира Федосеєва. Після перерви свою філігранну майстерність показували танцюристи «Балету Ігоря Моїсєєва». Потім артисти й численні гості, запрошені Надзвичайним і Повноважним послом РФ в Україні Іваном Абоїмовим, відправилися на прийом до посольства. Для Івана Павловича дні культури стали фактично першою його появою перед українською громадськістю на новій посаді. На прийомі численній групі діячів культури нашої країни вручили ювілейні пушкінські медалі й грамоти, в тому числі й народному депутату ВР, письменнику Борису Олійнику.

Наступного дня, 27 вересня, глядачі познайомилися з виставами «Чарівна лампа Аладдіна», «Незвичайний концерт» театру ляльок ім. З. Образцова й «Вовки й вівці» Малого театру. Зі сцени Національної філармонії лунала музика Сергія Рахманінова й Петра Чайковського у виконанні ВСО під керуванням В. Федосеєва. А підопічні Ігоря Моїсєєва, вперше за час існування ансамблю, виступали в Житомирі. Свято мистецтв триватиме до 1 жовтня.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: