Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Інтернаціональне літо капели «Думка»

23 серпня, 2000 - 00:00

За словами художнього керівника капели «Думка» Євгена Савчука, нинішнє літо стало для них багатим на різні заходи. Артисти брали участь у багатьох культурологічних акціях, а також активно гастролювали. У серпні взяли участь у двох фестивалях у Швейцарії, а у Франції відбулося турне по Нормандії. Для цих зарубіжних гастролей «Думка» підготувала дві програми: «Глорія» Антоніо Вівальді та «Пристрасті від Матфея» Йоганна Себастьяна Баха.

Разом з нашими хористами виступали музиканти Литовського камерного оркестру, Національна капела з Латвії. Вокальні партії виконували солісти з Франції: Патрік Гарайт (тенор), Маріє-Ноєлл (сопрано), Бріджіт Вінсон (меццо-сопрано), Ален Востін (бас), а за диригентським пультом стояв Саулюс Сондецкіс. Цікаво, що дебют цього нового інтернаціонального колективу відбувся на Нейонському рок-фестивалі на вечорі класичної музики. Концерт зібрав 20 000 глядачів. Місць для всіх охочих не вистачило, і тому багато хто сидів просто на траві. Нейон можна назвати фестивальною державою. Щоб потрапити туди, треба заплатити сто доларів за вхідний квиток і придбати фестивальну валюту. Атракціони, бари і бістро працюють цілодобово. На цій фабриці розваг кожен гість може послухати музику на будь-який смак. Потім «думківці» зі своїми новими друзями поїхали до м. Сіон на фестиваль ім. Тібора Варга. Там, серед мальовничих гір, також вирує фестивальне життя. Музична фієста триватиме до вересня.

У Франції капела дала три концерти в містах Нормандії. У цьому турне до інтернаціональної компанії приєдналися музиканти Єкатеринбурзького камерного оркестру, а диригував Євген Савчук. На фестивалі класичної музики «дез Аббаєз» вони виступали на незвичайному сценічному майданчику серед руїн старовинного абатства. Артисти були приємно здивовані чудовою акустикою цього місця. За словами Євгена Герасимовича, після цього фестивального турне вони вирішили попросити сприяння Французького культурного центру, щоб запросити французів-солістів до Києва для ознайомлення з цією програмою українців.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: