Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iсторія з неприємним запахом

Олексій Костусєв щодо скидів фекалій у Чорне море: «Тридцять сім разів за два роки були подібні скиди, й ніхто не помічав, а останній — усі побачили»
18 квітня, 2013 - 11:06
ФОТО З САЙТА LIVEINTERNET.RU

У вівторок міський голова Одеси Олексій Костусєв бурхливо відреагував на порушення природоохоронною прокуратурою двох кримінальних справ за масштабне забруднення Чорного моря фекальними стоками — біля знаменитого пляжу «Аркадія» скинуто 21 тисячу тонн неочищених каналізаційних стоків. Коментуючи ситуацію на 18-й сесії міськради, Костусєв висловив обурення, що громадськість і прокуратура помітили тільки цей інцидент. «Тридцять сім разів за два роки були подібні скиди, і ніхто не помічав, а останній усі побачили», — розгнівався мер. Утім, запевнив, що «це був останній в історії міста факт скидання неочищених стоків у районі пляжу Аркадія», бо розпочато реконструкцію системи водовідведення Південного басейну міської каналізації.

По тому мер запропонував депутатам, більшість яких входять до фракції Партії регіонів, проголосувати за надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки в Аркадії, де якраз скидали фекальні води, під будівництво п’ятизіркового готелю «Аркадія Сіті». І хоча представники опозиції в міськраді рішуче протестували, проект рішення таки було схвалено. Міський голова додав, що готель елітного класу буде зведено шляхом реконструкції клубу «Луксор» —«місту потрібні гроші», які й надійдуть від замовника будови.

Тим часом у прес-службі облпрокуратури у вівторок заявили: за результатами перевірки законності скидання в море неочищених стоків каналізаційно-насосної станції навколишньому середовищу заподіяно збитків у обсязі 53 млн грн. І Одеська міжрайонна прокуратура з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері порушила кримінальні справи проти винуватців — керівників Одеської філії «Інфоксводоканалу» відповідно до вимог ч.2 ст.243 (забруднення моря) та ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем). Як уточнили в облпрокуратурі, одеських посадовців підозрюють у скоєнні злочинів, за які їм «світить» позбавлення волі терміном до трьох років.

Причому директор філії «Інфоксводоканалу» Олексій Леонов уже оприлюднив заяву, що підприємство при скиданні в море неочищених стоків зробило, «як було наказано мером Одеси та його заступниками». Посадовці «Інфоксводоканалу», не маючи офіційних дозволів Держекоінспекції на скид фекальних стоків, пропонували інший варіант...

Зі свого боку начальник Державної екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря Сергій Лихачов зазначив, що масштабне забруднення Чорного моря напередодні курортного сезону сталося при реконструкції каналізаційного колектора та при введенні нової каналізаційно-насосної станції. У філії «Інфоксводоканалу» не було запасного та аварійного колекторів — функціонував лише один, що перебував у експлуатації. Тож при здійсненні ремонтних робіт відбувся скид понад 21 тисячі кубометрів неочищених стоків за 250 метрів від моря, в районі пляжу «Аркадія», що неприпустимо. Причому відбувався скид каналізаційних стоків упродовж цілої доби — з 5 на 6 квітня...

«Ми заздалегідь попереджали дирекцію філії «Інфоксводоканалу», що скид неочищених стоків у море неприпустимий», — наголосив Лихачов. «При реконструкції міських каналізаційних мереж необхідно суворо дотримуватися вимог природоохоронних заходів, згідно з постановою Кабміну України №1145», — зазначив він. І додав, що «роботи здійснювалися під егідою Одеської міської влади».

Михайло АКСАНЮК, Одеса
Газета: 
Рубрика: