Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iвана Купала — свято... спортивне. У Чернігові

Понад половина жителів України віком від 15 до 74-х жодного разу не займалися спортом протягом останнього року
4 липня, 2009 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

На свято Івана Купала, відзначати яке, як правило, розпочинають увечері 6 липня, в Чернігові вже традиційно відбудеться фінал етно-спортивного фестивалю «Козацькі розваги». Він став можливим завдяки роботі Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту і Групи компаній «Інтер Атлетика». З огляду на постійну нестачу коштів у держави, особливо в нинішній рік, організувати цікаве спортивне свято — справа дійсно потрібна.

Але, щоб відродити, як пишуть організатори, «історико-культурні традиції та духовність українського народу», щоб «відчути і зрозуміти дух українського народу, його культуру та потенціал», в першу чергу треба відродити в людях бажання вести здоровий спосіб життя та отримувати від того задоволення. Це нелегко, адже в Україні, на жаль, спорт не є модним: зрідка побачиш зранку людину на пробіжці, і вона має думати — або причепляться бродячі собаки, або на набережній можуть розбити табір бомжі. Українці звикли все валити на державу: не створює умов (хоч і справді не створює, хоча нещодавно уряд України прийняв соціальну програму «Здорова нація», розраховану на 2009—2013 роки), не фінансує, за все потрібно платити... Через те нині більше половини жителів України — 54% — віком від 15 до 74 років протягом останнього року жодного разу не займалися спортом. Це — дані соціологічного дослідження «Моніторинг рівня залучення населення України до спорту для всіх», яке провела соціологічна фірма Research&Brandihg Group у 2008 році. Лише 5% респондентів сказали, що вони щодня займаються спортом.

Проте українці більше схильні до вболівання за когось: футбольну команду, братів Кличків, фігуристів чи гімнастів. Таких у нас понад 30% і, зрозуміло, поганого в цьому немає, якби вболівання не проходило (а воно, як правило, не проходить) без кількох пляшок пива. Натомість справжній спорт із алкоголем не сумісний, тому ми й маємо такі контрасти: невелика кількість спортсменів змагається, що й відбуватиметься на «Козацьких розвагах» в Чернігові, а інші за них вболівають. Справжнє видовище організатори обіцяють: переможці фестивалю «Козацькі розваги» зі всіх регіонів України, будуть перекидати через височенну жердину 5-кілограмовий чобіт, підніматимуть 70-кілограмову колоду, на швидкість мінятимуть колеса у возі, вантажити на віз мішки із «сіллю», перетягуватимуть линву.

Добре було б, якби такі фестивалі стали прикладом хоча б для дітей, викликали бажання стати сильним і здоровим — і для виступів на подібних заходах, а ще більше — для себе. Можливо, трохи згодом соціологи відслідкують взаємозалежність між проведенням спортивних фестивалів типу «Козацьких розваг» та, сподіваємося, ростом інтересу до спорту. Бо, до речі, навіть на дозвіллі (на пляжі, на пікніку тощо) українці, як правило, не планують себе фізично навантажувати. Про це соціологам компанії Research&Brandihg Group повідомили 60% наших співвітчизників...

Тому й призи — для спортсменів, а не глядачів — для переможців фестивалю організатори вже пообіцяли й нагадують, що в 2008 році найсильнішими на Всеукраїнському спортивному фестивалі «Козацькі розваги» стала команда силачів з Івано-Франківської області, друге місце вибороли спортсмени-аматори із Запорізької області, а третє — з Чернігівщини.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: