Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кабаре «Веселий песець»: «Секретна зброя» з Дніпропетровська

24 листопада, 2011 - 00:00
ЄВГЕН ГЕНДІН, ГРИГОРІЙ ГЕЛЬФЕР ТА ЄВГЕН ЧЕПУРНЯК / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«День» уже практично «на валізах», і, в принципі, до старого приміщення у зв’язку з переїздом ми вже нікого запрошувати не збиралися. Але взаємний інтерес «Дня» і Кабаре «Веселий песець» не дозволив чекати наступної нагоди. Зустрівши артистів на презентації каналу ТВі Europe, головний редактор «Дня» Лариса Івшина запросила їх у гості. Поспілкувалися із задоволенням. Що ж характеризують сьогоднішні гумор і сатира в Україні, розповіли «Дню» автор і художній керівник театру Григорій Гельфер, автор і музичний керівник Євген Гендін, режисер і актор Євген Чепурняк.

Чергова хвиля популярності до колись відомої на весь Радянський Союз КВК-команди Дніпропетровського державного університету (а потім театру «КВН ДГУ») прийшла недавно, з утворенням нового проекту артистів — Кабаре «Веселий песець». Гострополітичні номери «Веселого песця» почали з’являтися на каналі ТВі і паралельно набирати рейтинги в YouTube. «Ми просто знову збіглися з часом, — коментують свої останні успіхи артисти. — У КВК вигравати було приємно, але передусім перед нами стояло й, слава Богу, стоїть питання самореалізації. За часів смаківщини й постмодерну люди розбіглися по різних гумористичних нішах. А ми в усі часи намагалися робити те, що нам подобається, та наївно вважали, що це має сподобатися всім. Ми говоримо про людину, про сенс життя, а їм, виявляється, це не потрібно...» — «Тоді ви потрапили за адресою. Ми теж п’ятнадцять років наполегливо намагаємося робити те, що... ну, ми зрозуміли один одного», — зауважила Лариса Івшина.

На запитання про те, що в нас складається враження, що столиця гумору переїжджає до Дніпропетровська, Євген Гендін зазначив: «Оскільки виробництво секретної зброї в Дніпропетровську зійшло нанівець, ми на себе взяли обов’язок робити ці ракети. Ми знаємо цілі, але від наших ракет ніхто не має загинути, а мусить усе відродитися. Ми ракетники, але в своєму жанрі».

Насправді розмова з гумористами вийшла досить серйозною. Йшлося й про смаки «часу фастфуду», і про євроінтеграційні процеси України, і навіть про нещодавно ухвалений Закон «Про вибори». Дуже цікаву й неординарну розмову з людьми, які сьогодні намагаються створювати елітну сатиру (хоча, за їхнім власним зізнанням, вони різночинці), читайте в найближчих числах «Дня».

Ольга РЕШЕТИЛОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: