Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Каналізацію – в руки прокуратури

27 червня, 2001 - 00:00

Депутати Дніпропетровської міськради виступили з ініціативою, покликаною істотно полегшити тягар платежів за комунальні послуги, — вони звернулися до Верховної Ради України із пропозицією звільнити всі види цих послуг від «подвійного» обкладання податком на додану вартість, яке відбувається під час формування тарифів. Чинну систему нарахування податку на комунальні послуги багато депутатів називають «абсурдною», вважаючи при цьому, що зниження величини тарифів має збільшити рівень оплати комунальних послуг і принаймні припинити прогресуючий розвал комунальної сфери.

Обговорюючи цю тему на сесії міської ради, заступник мера Дніпропетровська Едуард Подлубний повідомив, що найважчою проблемою залишаються борги населення за газ, які досягли 22 млн. грн. Саме з цієї причини вже другий літній сезон одне з найбільших міст України не може забезпечити своїх жителів гарячою водою. Виняток нинішнього року становили 2 дні, коли в Дніпропетровську відбувався українсько-польський економічний форум. Потенційних іноземних інвесторів вирішили не лякати елементарним дискомфортом у готелях. Гарячу воду тоді пустили, мало не за сприяння найвищого керівництва країни.

Симптоматично, що в Дніпропетровську, який стоїть на берегах найповноводнішої річки України, великі проблеми не тільки з гарячою, але i з холодною водою, за яку зубожілі городяни платять також з великим «скрипом». Депутати міськради, які вивчали проблему водопостачання, прийшли до висновку: на деяких житлових масивах міста, не зважаючи на те, що вони розташовані прямо на березі Дніпра, треба бурити свердловини і частково забезпечувати місцевих жителів цією водою — дешевшою, ніж та, яка подається в місто через систему існуючих водогонів. А поки що, аби покрити збитки з водопостачання, дніпропетровський міськвиконком майже на третину збільшив норму витрати холодної води на душу населення, а отже, і величину оплати в ті дні та місяці, коли в кранах немає гарячої води. Ураховуючи, що оплата в основному береться за принципом покриття збитків підприємства, городяни, як і раніше, покриватимуть і втрату води із труб місцевого водоканалу.

До речі, про діряві труби. Під гомеричний сміх присутніх у сесійному залі депутати розглянули питання про передачу на баланс обласної прокуратури... сусіднього громадського туалету. Причина звернення прокурорів у мерію більше ніж прозаїчна. Як повідомляється в офіційному листі, туалет, який стоїть «вище за рельєфом місцевості», приносить поважному правоохоронному органу багато незручностей: через несправні комунікації «фекальні води» течуть прямо під будівлю прокуратури, замочують грунти, викликаючи «деформацію носійних конструкцій». «Для ліквідації негативного впливу вищезгаданих чинників» облпрокуратура, очевидно, втомившись нагадувати комунальникам про труби, які течуть, сама вирішила «засукати рукави» і відремонтувати туалет. Прохання прокуратури депутати виконали, водночас розписавшись у власному безсиллі та створивши забавний прецедент для розв’язання комунальних проблем у місті, що претендує на роль «хоч і не першого, але й не другого» в Україні.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: