Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кінах «подивився в очі» Євросоюзу

9 червня, 2001 - 00:00

Майже відразу після свого призначення прем’єр-міністр Анатолій Кінах зустрівся з послами країн Євросоюзу в Україні (на фото). Ця зустріч, за його словами, була спрямована «на відвертий обмін думками та налагодження зворотного зв’язку». Більшості послів сподобалася обіцянка нового прем’єра «жорстко вимагати від членів Кабінету Міністрів взяти позитив, напрацьований попередніми урядами». Іншим — підтвердження главою уряду європейського вектора України.

Прем’єр у своєму виступі наголосив, що уряд активно працюватиме над посиленням політичної стабільності в Україні, над поновленням та зміцненням співпраці з парламентом. Кінах збирається пожвавити роботу уряду щодо української «інтеграції в економічну та політичну системи Європи й світу». Одним з головних завдань уряду прем’єр вважає створення прозорих умов на українському ринку, поліпшення інвестиційного клімату. Він також заявив, що Україна і надалі співпрацюватиме з міжнародними фінансовими організаціями (МВФ, Світовий банк, ЄБРР).

Насамкінець Кінах припас новину, яка не могла не втішити дипломатів, — про створення Міністерства європейської інтеграції. Керівника згаданого міністерства Кінах поки що не називає, вважаючи поспіх передчасним, хоча й каже, що це буде людина, добре знана у світі. Нову структуру має бути сформовано до кінця червня. Дітмар Штюдеманн, Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН в Україні, в коментарі для «Дня» сказав, що «рішення Кінаха зустрітися з закордонними представниками дуже мудре, дуже гарний приклад того, як слід проводити відкриту та прозору політику». За словами посла, «ми дуже залежимо один від одного, а тому чим більше ми маємо інформації, тим легше нам буде здійснювати підтримку». Хоча, вважає посол Штюдеманн, «Кінах невдовзі опиниться в складній ситуації. Країна увійде в передвиборний період, коли боротьба стане основною частиною політичного життя». Уряд Кінаха, на думку дипломата, можна було б вважати успішним тільки тому, що йому вдалося стабілізувати ситуацію.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: