Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коли зникають кордони

У Києві пройшов II Міжнародний дитячо-юнацький фестиваль хореографічного мистецтва
12 квітня, 2007 - 00:00
РЕПЕТИЦІЯ: УЧАСНИЦІ АНСАМБЛЮ «КАРАМБОЛЬ» ІЗ ПОЛТАВИ / ФОТО АВТОРА

У Центрі культури і мистецтв служби безпеки України звучала музика П. Чайковського, Л. Мінкуса, А. Адана, Ф. Шопена, Д. Обера та інших класиків, під акомпанемент якої виступали молоді таланти з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Полтави, а також гості з Італії. Очолювала журі конкурсу легендарна українська балерина Валентина Калиновська.

Нагадаємо, вперше Міжнародний фестиваль «Танець без кордонів» пройшов п'ять років тому. Тоді Українська академія балету приймала юних артистів з Італії, Польщі та Словенії. Самій же академії — вже дванадцять. Вона народилася в стінах Національної опери України (спочатку як студія, в якій займалися діти працівників театру, а їхні батьки, які мали великий сценічний досвід, стали освоювати методику викладання)... За задумом Альвіни Георгіївни Кальченко, організатора і художнього керівника фестивалю-конкурсу «Танець без кордонів», їхнє змагання має сприяти обміну досвідом представників різних танцювальних шкіл, освоєнню нових напрямів у хореографії, виявленню найбільш обдарованих юних акторів і розвиткові їхнього таланту. Адже для дітей перші нагороди — прекрасний стимул для вдосконалення власної майстерності.

На нинішньому фестивалі в старшій групі кращою у виконанні класичного танцю членами журі було визнано киянку Анастасію Забережну. Друге місце завоювали — одеситка Еліна Походних і харків'янка Олександра Ляшенко (у Олександри ще одна нагорода — приз глядацьких симпатій за виконання запального іспанського танцю). До Харкова відвезла нагороду і Ольга Бєлосохова, яка посіла перше місце в молодшій групі. У Ганни Карнаух (Київ) — друге місце за виконання сучасного танцю в молодшій групі (перше місце журі не присуджувалося). А серед ансамблів у цій же номінації привітання приймали вихованці київської школи Fоrs. На другому місці — Українська академія балету.

У старшій групі відмінно виступили зарубіжні колективи: переможцями серед ансамблів стали «Українська академія балету в Італії», на другому місці — Danza-Danza. Вони виконали хореографічні номери, постановку яких здійснила Катерина Кальвіно Пріна.

Завершився фестиваль- конкурс «Танець без кордонів» гала-концертом на сцені Національної опери України, в якому нарівні з юними виконавцями виступили провідні солісти балету театру.

Ігор АЛЕКСАНДРОВ
Газета: 
Рубрика: