Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Конституція «йде» на вибори

19 липня, 2007 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора Український дім став біло-червоним — лідер однойменного блоку Юлія Тимошенко давала прес-конференцію. Спочатку на великий монітор запустили відеоряд: політики хаотично змінюють один одного, щось говорять — у результаті виходить какофонія. «Саме так люди сьогодні сприймають владу, — почала Юлія Володимирівна, — це хаос. 70 відсотків сьогодні не довіряють владі». Вихід із цієї ситуації, на думку лідера БЮТ, лише один — нова Конституція, яка припинить двовладдя і протистояння.

Юлія Володимирівна щиро переконана, що всенародний референдум щодо Конституції можливо провести одночасно з парламентськими виборами. «Ми проведемо або під час виборів, або в найближчі місяці після виборів референдум щодо Конституції, і ніхто нам не зашкодить це зробити», — сказала вона. Усього на референдум БЮТ пропонує винести 9 питань:

1. Чи підтримуєте ви президентську форму правління, за якої Президент України обирається всенародно, є главою держави і очолює уряд України?

2. Чи підтримуєте парламентську форму правління, за якої посада Президента скасовується, уряд України призначається і звільняється Верховною Радою, а прем’єр-міністр є главою держави?

3. Чи підтримуєте ви обрання і відкликання суддів народом?

4. Чи підтримуєте ви розширення прав місцевого самоврядування з наданням всім органам місцевого самоврядування права формувати власні виконавчі органи?

5. Чи підтримуєте ви встановлення дієвого контролю за владою через надання конституційного статусу парламентській опозиції?

6. Чи підтримуєте ви недоторканість вищих керівників держави, народних депутатів і суддів?

7. Чи підтримуєте ви скасування всіх пільг вищим керівникам держави, посадовим особам, народним депутатам України?

8. Чи підтримуєте ви позбавлення мандатів депутатів усіх рівнів, які порушили обіцянку перед народом з наданням права прийняття відповідних рішень з’їздом партії (блоку)?

9. Чи підтримуєте ви спрощення процедур у проведенні всеукраїнських і місцевих референдумів для залучення народу до безпосереднього здійснення влади?

При цьому Тимошенко підкреслила, що особисто для неї не має особливого значення, яку саме форму правління виберуть люди — парламентську чи президентську. Мовляв, і та, й інша може бути ефективною, якщо все чітко виписано. Розробляти Конституцію, на думку лідера БЮТ, повинні лише фахівці. І ніяких політиків. Таких у країні Юлія Володимирівна нарахувала 103 особи, що, на її думку, цілком достатньо.

Невідомо, чи потрапив до їх числа радник Президента Степан Гавриш, та він учора також давав прес-конференцію стосовно нової Конституції. Як і Юлія Володимирівна, він теж виступає за розробку нового Основного Закону. Але є істотне розходження. Гавриш переконаний, що проведення референдуму в один день з достроковими парламентськими виборами «призведе до серйозних ускладнень і конфліктів». На його думку, прийняття нової Конституції було б більш доцільним наступного року, після проведення всеукраїнського обговорення.

До речі, у Секретаріаті Президента вже іде робота над новим Основним законом. За словами Степана Богдановича, найбільш гострою та дискусійною є пропозиція про формування двопалатного парламенту. При цьому він зазначив, що європейська традиція підтверджує ефективність такого устрою. До речі, у варіанті Тимошенко двопалатний парламент не фігурує. І Юлія Володимирівна не раз заявляла, що не вважає цю пропозицію доцільною.

Тепер цікаво, з якою конституційною ініціативою виступить Партія регіонів. Адже не може «найбільш рейтингова» партія залишитися збоку від конституційного процесу. Адже все йде до того, що саме нова Конституція стане топ-темою цієї передвиборчої компанії. До цього можна по- різному ставитися, але, погодьтеся, нехай уже краще наші політики обговорюють новий Основний закон, аніж знову почнуть спекулювати на темі НАТО і російської мови.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: