Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Конституційний Суд зрівняв у правах усі офіційно зареєстровані профспілки

11 листопада, 1998 - 00:00

Більше того, така профспілка зберігає усі повноваження, незалежно від того чи уповноважена вона трудовим колективом на укладання колективних договорів чи ні.

Таким чином Конституційний Суд підтвердив право громадян на створення незалежних професійних об'єднань для захисту своїх інтересів на противагу «традиційним» профспілкам «радянського зразка», що давно позбулися своєї основної функції.

«Справа профспілок» виросла, фактично, з судової тяжби громадянина Парматова, члена «нехрестоматійної» Вільної профспілки працівників метрополітенів України, якому всі судові інстанції відмовили у прийнятті позовної заяви про стягнення з підприємства заробітної платні за час вимушеного прогулу. Суди загальної юрисдикції, користуючись застарілим законодавством, визнають «чинною» лише ту профспілку, якій делеговано право на укладання трудових договорів, тобто «прикріплену» до керівництва організації. Як не дивно, таку позицію зайняло й Міністерство праці, чиїми роз'ясненнями й керувалися суди, ігноруючи конституційні норми прямої дії. Тим паче, що відсутність офіційного тлумачення нових для України трудових відносин, створила своєрідну «ієрархію» профспілок. Віднині кастові переваги «офіційних» професійних об'єднань скасовані.

№216 11.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Оксана ПАНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: