Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корабель повернувся до України

22 січня, 2004 - 00:00

Науково-дослідне судно «Вега», заарештоване грецькою владою у 2000 році, днями повернулося до України завдяки комплексу оперативних заходів СБУ.

Як повідомила кореспондента «Дня» старший референт прес-групи Головного управління СБУ в АРК Ірина Галинська, у 2000 році державне комунальне підприємство «Південекогеоцентр», що займається геологічними дослідженнями кримського регіону та морського шельфу, здало своє науково- дослідне судно «Вега» в оренду херсонській фірмі «Лексус». Керівництво «Лексуса», набравши екіпаж із числа місцевих жителів, почало використовувати судно для перевезення товарів із Туреччини до України. Через рік такий вид бізнесу перестав приносити фірмі стабільний прибуток. Щоб уникнути збитків, орендар перейшов працювати на маршрут Туреччина — Греція, зайнявшись контрабандним перевезенням підакцизних товарів.

Під час однієї з таких поїздок, перевозячи контрабандні тютюнові вироби, судно під час сильного шторму сіло на мілину в грецьких територіальних водах. Низький професіоналізм екіпажу не дозволив йому самостійно зняти судно з мілини. Грецька берегова охорона, отримавши сигнал «SOS» від потерпілого корабля, зробила все можливе для порятунку екіпажу і відбуксувала «Вегу» в порт Нія-Муданья, що в районі Салоників. У ході митного огляду судна в порту було виявлено супровідні документи на контрабандний вантаж. Однак самих тютюнових виробів на судні не виявилося. Під час буксирування екіпаж непомітно для грецької влади встиг від них позбавитися. Незважаючи на це, команду і судно заарештували.

Через півроку в Греції відбувся суд, який виніс рішення про депортацію команди контрабандистів із країни. Заарештоване судно залишилося стояти в грецькому порту. Дізнавшись про це, керівництво «Південекогеоцентру» зробило ряд спроб повернути судно в Україну. У всіх інстанціях, куди спочатку зверталися співробітники цього підприємства, їм було відмовлено в допомозі. У кінцевому результаті керівництво «Південекогеоцентру» звернулося до кримського главку СБУ. Співробітники Головного управління СБУ в АРК спільно з управлінням фінансово-економічної безпеки та управлінням контррозвідувального захисту транспортного комплексу СБУ провели цілий комплекс оперативно-розшукових заходів, направлених на повернення судна до України. Паралельно Академія наук України вирішила залучити українські комерційні банки до викупу «Веги». В одному з банків «Південекогеоцентр» здійснив позику суми, якої не вистачало, під заставу власної будівлі в Сімферополі. В цілому вдалося зібрати 480 тисяч гривень. У серпні 2003 року, завдяки клопотанню СБУ, співробітники МЗС допомогли відправити представника керівництва «Південекогеоцентру» до Греції, де й було зроблено технічну оцінку «Веги». Вдалося домовитися з грецькою стороною про зняття арешту. Судно повернулося до України і відбуксоване в Севастополь.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: