Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Україна

21 червня, 2012 - 00:00

2013-й на Львівщині проголосять Роком Івана Боберського

Наступного року виповниться 140 років від дня народження видатного діяча західноукраїнського фізкультурно-спортивного руху кінця ХІХ — першої половини ХХ ст. Івана Боберського (14.08.1873 — 17.08.1947). Нагадаємо, що Іван Боберський був організатором, фундатором, теоретиком і практиком української національної фізичної культури. Автор назви «Пласт», професор Академічної гімназії у Львові, один із перших українських кваліфікованих фахівців у сфері тіловиховання Галичини (навчався в університетах Львова, Відня, Граца), керівник «Сокола — Батька». З його іменем пов’язана підготовка перших учителів фізичного виховання. Опублікував перші підручники гімнастичних вправ і спортивних ігор «Забави й гри рухові» (1904), «Копаний м’яч» (1906), «Значення руханкових товариств» (1909). Із 1901-го очолював український «Сокіл». Окрім того, був відомий і як громадсько-політичний діяч, член Бойової Управи УСС, представник уряду ЗУНР в Америці і Канаді, організатор багатьох чинів в українській діаспорі. Ініціює Рік Боберського постійна комісія з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Львівської обласної ради. Підтримують — Львівський університет фізичної культури та спортивна громадськість Львівщини, які також планують заходи з нагоди 140-річчя Івана Боберського, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

«Громадянська позиція» Гриценка влилася в об’єднану опозицію

Партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка увійшла до складу об’єднаної опозиції. Про це заявили на брифінгу у Верховній Раді один із лідерів «Батьківщини» Олександр Турчинов, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко, повідомляє «Українська правда». Як зазначив останній, документ про об’єднання був підписаний ще 15 червня. Зокрема, в ньому передбачено, що лідери партій, які об’єдналися, не погодяться на «будь-які кадрові пропозиції, якщо такі надійдуть від нинішньої влади, і несуть персональну відповідальність за людей, яких вони пропонують» тощо. Згідно з документом, кожний кандидат від партій, що входять до об’єднаної опозиції, ще до з’їзду має оприлюднити автобіографію, декларацію про доходи, свідоцтво про освіту а також документи, що підтверджують його українське громадянство. На запитання, скільки місць у списку об’єднаної опозиції отримає партія «Громадянська позиція» після об’єднання, Гриценко відповів, що це рішення буде ухвалено на з’їзді. У свою чергу, Яценюк і Турчинов наголосили на тому, що опозиція вийшла на завершальну стадію об’єднавчого процесу, — і цілком можливо, що найближчим часом до її лав приєднаються ще кілька партій. Вони не конкретизували, які саме партії це будуть.

Після єврочемпіонату стадіон «Арена-Львів» не «байдикуватиме»

І використовуватимуть його не тільки для спортивних цілей. Дирекція в особі Ігоря Жуковіна обіцяє, що вже найближчим часом на євроарену, будівництво якої обійшлося держбюджету у три мільярди гривень, влаштовуватимуть екскурсії. Скільки саме коштуватимуть відвідини «Арени-Львів», наразі не визначилися, але обіцяють, що ціна не спустошить гаманця львів’янина. Також організують фото- і відеовиставки «З-за лаштунків Євро-2012». Дирекція нагадує й про те, що на території стадіону — великий і добре облаштований бенкетний зал, який можна використовувати для святкування урочистих дат, наприклад, весіль. Використовуватимуть й інфраструктуру навколо арени. Наприклад, паркувальні майданчики, де найближчим часом облаштують картинг, причому найбільший у Західній Україні. Також, кажуть, надаватимуть поле для гри у регбі. Щодо футболу, то вже невдовзі на «Арені-Львів» гратиме ужгородська команда «Говерла-Закарпаття», повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Газета: 
Рубрика: