Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

15 вересня, 2005 - 00:00

Леонід Кравчук викрив Березовського

Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук заявив, що російський бізнесмен фінансував виборчу президентську кампанію Віктора Ющенка. Про це він заявив у середу на прес-конференції в Інтерфаксі. За словами Кравчука, Березовський підтвердив йому в телефонній розмові, що фірми, які належать Березовському, перевели 15 мільйонів доларів на рахунки фірм, які фінансували кампанію Ющенка. Посилаючись на Березовського, Кравчук також повідомив, що представники Ющенка Давид Жванія, Роман Безсмертний та Олександр Третьяков відвідували Лондон у питаннях фінансування Ющенка. За словами Кравчука, в цій справі є й інші фігуранти, прізвища яких Березовський назве пізніше. Кравчук звернувся з письмовими зверненнями до Жванії, Третьякова, Ющенка та Безсмертного з проханням надати пояснення. Екс-гарант заявив, що в разі підтвердження інформації «Верховна Рада розпочне процедуру імпічменту Президенту». За його словами, процедура імпічменту є довгою й може закінчитися вже за нового парламенту. На запитання, чи встановлював Кравчук термін відповіді Президенту, той сказав, що це некоректно, і зокрема уточнив: «Коли і в якій формі, може визначити Віктор Андрійович». Одночасно Кравчук зазначив, що не звертатиметься за перевіркою цієї інформації до Генпрокуратури. Йому «вистачить відповіді Президента». На запитання, чому він не звертався до Ющенка по телефону, як і до Березовського, той відповів, що після невдалих телефонних звернень ще на початку року відправляв представників особисто до Ющенка, але Третьяков відповів: «Віктор Андрійович соціал-демократів із нуликом не прийматиме». Леонід Макарович вимагає підтвердження або спростування інформації від Президента, оскільки «Президент, як і дружина Цезаря, повинен бути поза будь-якою підозрою». Як відомо, раніше Березовський заявляв, що відставка уряду Тимошенко — це «особистий крах» Ющенка як Президента. Учора ж в інтерв’ю «Українській правді» (www.pravda.com.ua) Борис Березовський спростував заяву Леоніда Кравчука про те, що він перерахував гроші на президентську виборчу кампанію Віктора Ющенка. «Я дійсно розмовляв з Леонідом Макаровичем, але я сказав йому, що так, дійсно, платіжні доручення — це доручення нашої компанії. Але я не говорив, що це було на користь кампанії (виборчої) Ющенка, його людей, скажімо, Жванії, Третьякова тощо», — сказав Березовський.

Екс-губернатор заявляє, що не збирається виїжджати з України

Звільнено з-під варти екс-губернатора й секретаря обкому СДПУ(О) в Закарпатській області Івана Різака. Протягом середи Іван Різак перебував у прокуратурі Закарпатської області. За його словами, стан його здоров’я надзвичайно поганий, і пов’язано це з загостренням хронічної хвороби. Саме тому наразі Різак разом з народними депутатами І.Шурмою та Т.Прошкуратовою вчора намагалися зустрітися з заступником прокурора Закарпатської області для отримання дозволу на переліт до Києва для того, аби лягти на обстеження та лікування у клініку «Борис». «У зв’язку з тим, що Різак хворіє на цукровий діабет і недавно переніс інфаркт міокарду, та оскільки позначаються наслідки чотиримісячного його перебування під вартою, ми хочемо провести лікування в одній iз київських клінік. Але для цього треба дотримати певну процедуру, чим ми зараз і займаємося», — заявив заступник голови СДПУ(О) Ігор Шурма. Він також підкреслив, що «...ми не хочемо порушувати жодного пункту законодавства, й дотримуватимемося всіх встановлених процедур і формальностей, щоб не дати нашим політичним опонентам, зацікавленим у нагнітанні ситуації, звинуватити нас в тому, що ми ховаємо Івана Різака». Іван Різак тим часом відповів на питання журналістів, чи не збирається виїхати за кордони України. «Я не збираюся нікуди тікати, — сказав Іван Різак. — Я готовий відповідати за кожною буквою закону, якщо для цього будуть підстави». Наталка ПОПОВИЧ , Ужгород.

Платіть, вас знімають!

Влада Криму встановила на восьми тролейбусах підприємства «Кримтролейбус» камери внутрішнього та зовнішнього спостереження, за допомогою яких контролюється процес руху транспорту й розрахунок пасажирів за проїзд. Як повідомив журналістам на прес-конференції заступник голови Ради Міністрів Криму Вадим Гриб, це створено для того, щоб добитися, нарешті, стабілізації роботи тролейбусного транспорту в Криму. Установкою камер та їхньою експлуатацією займається республіканське підприємство «Центр інформатизації», нещодавно створене Радою міністрів Криму. Установка камер спостереження в тролейбусах відразу ж дала суттєвий результат — збирання оплати за проїзд пасажирів збільшився на третину, крім того, виявився й побічний ефект — припинилися кишенькові крадіжки в тролейбусах, обладнаних відеокамерами, припинилися також скандали в салонах. Крім того, камери спостереження направлено не лише в салон тролейбуса, а вони також «дивляться» й на дорогу та записують увесь процес руху машини, що дисциплінує не тільки водіїв тролейбуса, але й водіїв зустрічних і попутних машин: запис є доказом порушення правил дорожнього руху, якщо воно буде допущене, повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО , Сiмферополь.

Справу про Сінний ринок передано до прокуратури

Київська міська державна адміністрація передала до прокуратури матеріали на порушення карної справи за фактом знищення пам’ятки історії та культури — будівлі Сінного ринку на вулиці Воровського у столиці. Про це повідомляє obkom.net із посиланням на слова начальника Головного управління охорони культурної спадщини Руслана Кухаренка. Він заявив, що будівлю Сінного ринку Міністерство культури визнало пам’яткою культурної спадщини і внесло до державного реєстру пам’яток. Отже, будь-які дії щодо будівлі неможливі й незаконні. «Це вже повноцінна пам’ятка, і будь-які роботи на цій пам’ятці, які проводяться без дозволу, є порушенням законодавства», — сказав Кухаренко. Він відзначив, що будівля Сінного ринку вже доволі пошкоджена. Нагадаємо, 24 лютого Київська міська рада скасувала свій дозвіл компаніям «Ферро» та «Сінний ринок» на знесення будівлi Сінного ринку для будівництва торгово-офісного-житлового центру. яКиїврада аргументувала таке рішення акціями протесту, пов’язаними з рішенням про знесення ринку, й також архітектурною та історичною цінністю будівлі ринку. Адміністрація Сінного ринку вирішила з 10 березня закрити його на реконструкцію зі знесенням існуючої будівлі через його аварійний стан.

На Настю Овчар чекають нові випробування

Консиліум українських лікарів дійшов висновку, що Насті Овчар для реабілітації організму необхідні басейн і кисневі ванни, повідомляє Інтернет-репортер з посиланням на прес-службу омбудсмана Ніни Карпачової. Насті треба розробити м’язові тканини й суглоби, а у воді це зробити легше. Кисневі ванни посилять обмінні процеси в шкірі, поліпшать кровообіг і відновлення тканин. На думку лікарів, Настю Овчар чекають нові випробування, оскільки її організм інтенсивно росте. «Відновлювальні процедури супроводжуватимуть Настю до її повноліття. Як і операції, неминучі при таких обставинах», — зазначається в повідомленні. Карпачова впевнена: «Поки є люди, які тримають у своїх руках рятувальний круг небайдужості, Настя Овчар переможе нові випробування так само стійко, як перемогла вогонь».

Газета: 
Рубрика: