Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

23 серпня, 2005 - 00:00

Партнер — мiлiцiя?

Громадянська партія «ПОРА», напевне, йтиме на вибори самостійно, заявив на першому позачерговому з’їзді партії її лідер Владислав Каськів. Зранку на з’їзді «ПОРИ» були присутні колишні «польові командири» помаранчевої революції — міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, голова НТКУ Тарас Стецьків та депутат Володимир Філенко. «Я є продуктом Майдану, а обличчям Майдану була «ПОРА». Cеред іншого, своїм місцем роботи я зобов’язаний і їм... «Я вітаю нову хвилю в болоті української політики. Сподіваюсь, вона буде досить потужною, щоб з болота... вийшло свіже річище, де на те щука, щоб карась не дрімав», — зазначив Ю. Луценко. Після завершення форуму партія на Майдані у присутності майже ста учасників з’їзду та малочисельних перехожих проголосила свою «Хартію цінностей Майдану».

Пам’ятник жертвам операції «Вісла»

Пам’ятник переселенцям, що постраждали під час операції «Вісла» у 1944-му році та подальших утисках у повоєнні роки львів’яни мають намір встановити на перехресті вулиць, що носять імена видатних особистостей — Іларіона Свенцицького, Василя Стуса та Івана Севери. Освячення каменю, встановленого на виділених для цього семи сотках землі в центрі Львова, де саме й постане монумент, відбулося при величезній кількості людей. Практично кожен iз них мав родичів, що постраждали, або друзів, що несли у серці сумну пам’ять про ті повоєнні події. На громадському віче йшлося про важливість вшановування пам’яті жертв — сотень тисяч переселених українців, і потребу робити це не епізодично; згадували виступаючі переговори, що проходять вже довший час з польською стороною про увічнення жертв терору й політичних репресій на території Республіки Польща; звучали українські пісні й відбулася спільна молитва… А у натовпі біля імпровізованої трибуни люди згадували ще й таке — що Львів має вже декілька каменів-обіцянок, встановлених на місцях, виділених для пам’ятників. Камінь, на якому вибито напис про майбутнє встановлення пам’ятника Володимирові Кубійовичу і камінь із написом — «Борцям за волю України». Що вже казати про обіцяний пам’ятник Степанові Бандері... З огляду цього песимісти будуть стверджувати, що до пам’ятника переселенцям, які постраждали під час жорстокої акції, «руки дійдуть» не так скоро, повідомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

Вибори та АКМ

Минулої неділі в кримському районному центрі Бахчисараї, який, як відомо з історії, був столицею Кримського ханства, відбулися вибори міського голови. Нагадаємо читачам, що крісло глави міста було порожнім понад три роки, після того, як колишнього мера Віталія Курбатова було усунено з посади через те, що депутати місцевої ради висловили йому недовіру. Тепер крісло міського голови зайняв депутат міської ради Дмитро Кретов. За даними міської виборчої комісії Бахчисарая, він набрав 2153 голоси виборців. На другому місці екс-мер міста Віталій Курбатов, який набрав 1652 голоси, на третьому — заступник голови Бахчисарайської райради Замір Хайбуллаєв, який набрав 1634 голоси. Всього на крісло Бахчисарайського градоначальника претендували 11 кандидатів. Деякі суспільні сили в Криму вже назвали бахчисарайські вибори репетицією майбутніх парламентських. І хоч вибори міського голови проходили на безпартійній мажоритарній основі, кримські комуністи вже оголосили, що переміг їхній представник. «Симптоматично, що переміг комуніст, — заявив лідер кримської організації КПУ, народний депутат Леонід Грач. — У світлі березневих виборів — це чіткий тест, а не дані рекомендованих опитувань та рейтингів. Треба враховувати, що Бахчисарай — дуже непростий регіон і за рівнем міжетнічної напруженості, і за гостротою боротьби за владу в місті… І, проте, громадяни обрали інтернаціоналіста. Це серйозний дзвiнок перед загальнодержавними виборами», — вважає Грач. Вибори вiдбувалися у складній обстановці. Одна з не дуже популярних організацій Криму, яка називає себе «Авангард кримської молоді» (АКМ), яка по стилю близька до організації «Пора», намагалася привернути увагу до виборів і на брифінгу заявляла, що підсумки виборів будуть обов’язково сфальсифіковані, однак на прохання журналістів вони не змогли назвати ні джерела своїх відомостей, ані причини таких висновків. У цілому результати виборів визнано законними і поки ніким не оскаржено. Микита КАСЬЯНЕНКО, Сiмферополь.

Газета: 
Рубрика: