Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

20 липня, 2005 - 00:00

Від роботи в селі лікар може відкупитися?

Медична служба країни, як повідомив учора журналістам міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, цього літа прийняла поповнення — майже тисячу фахівців із вищою спеціальною освітою. На останньому державному ліцензійному іспиті провалилося 118 «лікувальників» і 78 стоматологів. Екзамен їм не зарахували і дипломів лікарів не видали. Загалом у відсотковому відношенні 3% українських студентів і 25% іноземних дійшли до останнього курсу навчання без мінімальних знань, необхідних для лікування хворих і в отриманні дипломів їм було відмовлено. Наступного року умови перевірки знань студентів-медиків міністр обіцяє ще більш посилити, тобто на позитивний результат потрібно буде мати половину правильних відповідей з усього списку питань. Нині ця цифра становила — 45,5% (раніше — 30%), хоча світова практика вимагає від студентів до 70% вірних відповідей.

З числа бюджетників понад тисячу молодих фахівців направляються в село (минулого року ця цифра дорівнювала двомстам). Непослух передбачає суд і грошову виплату за навчання, вартість якого становить близько 8 тисяч доларів. Говорять, що вже знайшлися ті, хто бажає таким чином відкупитися. Ті ж, хто на свою освіту державних грошей не витрачали, у виборі місця роботи виявилися цілком вільними. За результатами перевірки знань випускників кращими медичними ВНЗ виявилися Донецький, Одеський, Кримський державні медичні університети, а також Львівський національний медуніверситет. Гірші — Харківський, Запорізький, Буковинський. Повiдомила Людмила РЯБОКОНЬ, «День».

Дiйшло. На Говерлу — суворо по ліміту!

Керівництво Івано-Франківської області вважає доцільним обмежити кількість учасників сходження на гору Говерлу — передає Інтерфакс-Україна. Обмеження необхідні у зв’язку з масовістю та стихійністю сходження людей на головну вершину українських Карпат, а також — непередбаченими обставинами, які виникають при цьому — повідомляє прес-служба Івано-Франківської облдержадміністрації. У заяві прес-служби також відзначається, що область на належному рівні підготувалася до сходження на Говерлу, відповідні служби області виявили максимальну готовність до проведення заходу. За офіційними даними, під час сходження за участі Президента України Віктора Ющенка, яке відбулося кілька днів тому, через контрольно-перепускні пункти пройшли близько 17 тис. людей. У вічі на вершині гори взяли участь близько 5 тис. людей. Було зареєстровано 272 автобуса, 145 мікроавтобусів і 297 автомобілів. На трасі від бази Заросляк до вершини гори діяли 7 постів МНС і два по дорозі до бази. На кожному з них працювали рятувальна бригада і лікар. Для допомоги учасникам сходження було залучено 100 волонтерів і 200 представників молодіжних організацій. На маршруті до вершини працювали 8 мобільних бригад медиків, діяли 3 стаціонарні медпункту, 5 санітарних машин із бригадами лікарів, 5 медавтомобілів. Усього лікарі надали меддопомогу 145-ти особам, із яких 35 отримали травми різного характеру. Найбільша кількість звертань торкалася вегето-судинної дистонії, гіпертонічної хвороби, пошкодження зв’язок суглобів. Від удару блискавки постраждали двоє чоловік. 23-річний житель с. Турка Коломийського району Івано-Франківської області, наразі перебуває в обласній лікарні. Помер від удару блискавки 47-річний житель с. Текове Закарпатської області. Незважаючи на реанімаційний заходи, проведені групою лікарів, від загострення ішемічної хвороби серця помер 43-річний житель с. Топорівці Новоселицького району Чернівецької області.

А не пішов би ти... з квартири?..

Про те, що революція не закінчилася і «героям» вчорашнього дня не вдасться відсидітися в окопах, нагадав на черговій апаратній нараді в облдержадміністрації заступник голови Волинської обласної ради Володимир Банада. Він відомий на Волині як «вічний бунтар», бо (як політик місцевого значення) однаково безкомпромісно і відкрито виступав проти зловживань різних представників влади. Виступав і тоді, коли занімілою Волинню керував генерал Француз, команда якого мала «рівненсько-тернопільсько-івано-франківське» забарвлення: у неї входили люди, які вірою-правдою служили генераловi у різні періоди його життя...

Не один такий керівник збагатився луцькою квартирою за бюджетні кошти. Та однією з найрезонансніших справ стало отримання помешкання у спецбудинку першого заступника губернатора Француза Володимира Панчишина. Щоб її отримати, він то приписувався у селі під Луцьком, то приписував до себе маму та дочку з сім’єю, які насправді мешкали у Львові... Наразі, як заявив на апаратній нараді Володимир Банада, «права рука» Француза продовжує проживати у квартирі за 220 тисяч бюджетних гривень по вулиці Коперника. Заступник голови обласної ради і звернувся до нинішнього керівництва облдержадміністрації з пропозицією дати доручення на примусове виселення з квартири Панчишина. У квартирі пан Панчишин живе незаконно і навіть без ордера, а добровільно звільняти житло не збирається.

Перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Богдан Шиба на пікантну ситуацію зреагував так: заявив, що не має жодного упередження до «тезки по посаді», але дасть відповідне розпорядження, аби це питання вирішити «згідно з чинним законодавством».

У Луцьку ширяться чутки, що Панчишин начебто готовий квартиру купити. Проте начальник відділу обліку та розподілу житлової площі Луцького міськвиконкому Іван Божко стверджує, що про такі наміри колишньої «другої людини» на Волині владі не відомо, а мешкає у шикарній квартирі він справді без ордера... Повiдомляє Наталія МАЛІМОН, Волинь.

Донеччина: «безіменну» рекламу — під знесення

Чергова хвиля боротьби з рекламою та її несанкціонованим розміщенням на вулицях Донецька знову прокотилася шахтарською столицею. Цього разу влада міста збирається боротися проти «безіменних» рекламних щитів, які встановлюються без оформлення спеціального узгодження в Донецькій міській раді. При цьому, як повідомляє прес-служба Донецького міського голови Олександра Лук’янченка, встановлення неузгоджених щитів створює донеччанам масу незручностей. Наприклад, така реклама часто перешкоджає нормальному руху як автотранспорту, так і пішоходів міста. Обговоренню цієї проблеми та можливостей її вирішення було присвячено спеціальну нараду за участі представників постійних комісій Донецької міської ради. У результаті учасники засідання одностайно дійшли висновку про необхідність демонтажу незаконно встановлених на території міста рекламних щитів. У зв’язку з цим найближчим часом робочою групою Донецької міської ради з питань зовнішньої реклами буде підготовлено список таких рекламних щитів для першочергового знесення, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Газета: 
Рубрика: