Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

24 листопада, 2004 - 00:00

МВС: закордонного спецназу під Києвом немає

МВС України спростовує інформацію про те, що до країни перекинуто бійців російського спецпідрозділу «Витязь». «МВС України має досить сил, засобів і повноважень, щоб захистити український народ і забезпечити громадський порядок у суспільстві власними силами. Тому інформація про прибуття до столичного регіону підрозділу закордонного спецназу не відповідає дійсності», — цитує слова заступника міністра внутрішніх справ генерал-лейтенанта міліції Анатолія Присяжнюка Інтерфакс-Україна. Разом з тим керівництво МВС висловлює надію, що координатори масових заходів від опозиції розуміють свою відповідальність за те, щоб вони пройшли мирно й без загострення.

Департамент зі зв’язків з громадськістю МВС повідомляє, що в окремих інтернет-виданнях з’явилося повідомлення про прибуття до одного з населених пунктів Київської області бійців підрозділу спеціального призначення МВС Росії «Витязь».

На Майдані — проблеми з мобільним зв’язком

Оператори мобільного зв’язку фіксують дуже високе навантаження на майдані Незалежності і прилеглих районах Києва. У деяких випадках це призводить до складностей із додзвоном. «У даний момент у нас немає серйозних проблем із мережею, за винятком деяких труднощів з додзвоном, викликаних тим, що велика кількість людей телефонує з майдану Незалежності та інших центральних районів міста», — повідомили агенції Інтерфакс-Україна в ЗАТ «Український мобільний зв’язок» (УМС). «У центральних районах Києва у зв’язку з великим скупченням людей, що одночасно користуються мобільним зв’язком, навантаження на мережу дуже високе, але задіяних ємностей достатньо. Ці дільниці мережі заздалегідь було розраховано на високі навантаження, оскільки під час інших масових заходів завжди відзначається більш активне, ніж у середньому в місті, користування мобільним зв’язком. У центральних районах Львова навантаження на мережу в ці дні також високе, хоча й не настільки, як у столиці. Фахівці «Київстару» кожні 2 години провадять додатковий моніторинг на цих дільницях мережі», — повідомили у відділі зв’язків із громадськістю ЗАТ «Київстар GSM». У прес-службі «Голден телекому» повідомили про високі навантаження, що фіксуються в районі майдану. «Для запобігання перевантаженням ми зараз встановлюємо на Хрещатику додаткову базову станцію. Ми плануємо протягом години завершити установку».

Спостерігача CIS-EMO побили

Представник «Міжнародної місії чесності» повідомив про побиття глави місії спостерігачів CIS-EMO Олексія Кочеткова. З такої заяви розпочав прес-конференцію один з представників «Міжнародної місії чесності» Сергій Мірзоєв. За його словами, О. Кочетков повідомив, що його побили люди, на одягу яких були прикріплені оранжеві стрічки. Відповідаючи на запитання журналістів, С. Мірзоєв зазначив, що поки не зрозуміло, наскільки сильно постраждав О. Кочетков, оскільки зв’язку з ним немає. «Думаю, це «політичні відморозки» та хулігани, які, можливо, не належать до жодної зі сторін або є провокаторами», — цитує С. Мірзоєва Інтерфакс-Україна.

Штаб Януковича дякує виборцям за підтримку

Центральний виборчий штаб кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича вітає всіх, «хто віддав свої голоси на виборах нашому кандидатові, хто допомагав йому в ході кампанії». Про це говориться в повідомленні штабу, в якому, зокрема, підкреслюється, що «незважаючи на всі спроби опозиційних сил піддати сумніву результати виборів 21 листопада, їх підсумки мають величезне значення: велика частина виборців сказала своє «Так!» саме нашому кандидатові». Штаб висловлює вдячність «усім, хто разом із нами зробив вибір на користь миру, стабільності, суспільної згоди, демократичних цінностей, економічного зростання і добробуту, які пропонує суспільству Віктор Янукович», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Краще мовчати

Замість телевізійної служби новин на каналі «1+1» виходитиме спецпроект В’ячеслава Піховшека «Президентські вибори-2004». Таке рішення прийняв колектив ТСН і генеральний директор каналу Володимир Оселедчик на спільному засіданні ввечері в понеділок, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на ведучу ТСН Людмилу Добровольську. Такі дії журналісти та ведучі пояснюють небажанням озвучувати «темники». Також повідомляється, що ведучі ТСН Андрій Тичина й Олесь Терещенко ще до цього відмовилися вести передвиборний марафон спільно з В’ячеславом Піховшеком. У понеділок ТСН відмовилися вести Людмила Добровольська й Алла Мазур.

А учора в Києві, біля будівлі Кабміну тележурналіст «1+1» Анатолій Борсюк зачитав заклик журналістського руху «Ми не брешемо!» Українські тележурналісти закликали своїх колег «просто мовчати», якщо можливість донести правдиву інформацію виявляється за певних обставин нездійсненною. Серед інших «найприйнятніших засобів опору» називаються відхід у відпустку, на лікарняний, невиїзд на зйомки.

Вулиця Рубо буде. «Вулиця в Ярмолинцях» є

Учора громадські активісти Ярмолинець порушили питання про перейменування однієї з вулиць цього тихого містечка Хмельницької області. «Буде в Ярмолинцях вулиця Рубо», — повідомив «Дню» голова райдержадміністрації Василь Волощук. Чи це та сама, яку увічнив на полотні видатний майстер панорамного живопису Франц Рубо? У часи цього відомого художника містечко було знане у світі тим, що займалося конярством. На влаштований тут Петропавлівський ярмарок, де продавали коней різних порід, з’їжджалися до півтисячі купців. Велися жваві торги: за день збувалося до двох тисяч тварин. «Ярмолинецьке товариство любителів коней» об’єднувало найповажніших людей: сам губернатор мав за честь очолювати це товариство. Тож не дивно, що у 80-х роках XIX століття сюди прибув у пошуках натури Франц Рубо й намалював «Вулицю в Ярмолинцях». Ця талановита картина принесла йому широке визнання... У планах місцевої влади — відновити й Петропавлівський ярмарок. Однак раніше, ніж це зробити, треба зайнятися конярством «справжнім чином». Поки що з цим якось не складається. Тому почнуть з перейменування вулиці, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Газета: 
Рубрика: